2024-11-08 132 瀏覽
西貢cafe多,兩三年又會執再開新,所以每次難得入去之前,會做下research揀一揀邊間。最後,我同朋友一致選擇左呢間小店cafe,距離碼頭一段路,行上樓梯級,有户外和户內,平日接近lunch hour,都有一半客人架。$148 南瓜海鮮濃湯配香烤酸種吐司 呢個湯綿、濃,每一口都食到新鮮又香甜嘅南瓜蓉,完全係真材實料,唔係普通西湯貨色,海鮮湯料有蝦、魷魚圈、蟹肉、硯,可先喝一啖原味,再撈埋湯面上嘅忌廉,更加creamy。幾乎每枱都叫,食完真的覺得係「招牌」,尤其秋涼後和冬天,飲完真係令人內心温暖,相當有飽腹感。酸種麵包亦非一般貨色,雖然會見到開放式廚房預先切好,但很有酸味,煙韌,上枱前reheat所以表皮脆脆建議盡快食酸種麵包,否則冧哂!$108 慢煮雞胸配白酒蒜香忌廉意粉呢個就失望啦 忌廉汁結身,撈埋意粉後會漿口白酒蒜香吃不出,以為係白汁忌廉意粉但,雞胸好出色驚喜,口感嫩滑到唔似雞胸,一d嚡口都冇,真係slow ~ cook~ 而做到嘅質地好想再去光顧呀!!!!

$148 南瓜海鮮濃湯配香烤酸種吐司
建議盡快食酸種麵包,否則冧哂!

$108 慢煮雞胸配白酒蒜香忌廉意粉
呢個就失望啦
忌廉汁結身,撈埋意粉後會漿口
白酒蒜香吃不出,以為係白汁忌廉意粉

好想再去光顧呀!!!!
2024-10-25
  • 南瓜海鮮濃湯配香烤酸種麵包