2018-12-22 65 瀏覽
同事突然有事請了兩個星期大假,公司抽調了一位剛入職的新人來頂替,話明新入職,咁即係要慢慢同佢解釋番我地做開嘅嘢,一邊做一邊教,唔經唔覺又OT咗兩個鐘,正拖著疲乏的身體去總站搭巴士嘅時候,新同事竟然話要請我食飯多謝我,推辭了一陣終於老實不客氣,就搵咗間在巴士總站附近的西餐廳,方便食完搭車返屋企。餐廳位處大埔中心,旺中帶靜,室內環境舒適寬敞,空間感十足,在落地玻璃旁有一排梳化卡位,微暗的燈光和周邊的環境讓人感覺很優閒放鬆。 首選當然係Set Dinner,有湯有飲品就最適合我,同事就比較喜歡吃沙律,於是各選所好。這裏的餐包不是普通的圓形餐包,是長條狀的,最啱女士們的櫻桃小口,我喜歡啊!「青豆蓉湯」青豆味濃郁得嚟又沒有難聞的草青味,而且creamy幼滑,味道清淡。「香煎芝麻吞拿魚配香芒沙沙」三大片半生熟的吞拿魚配上黑白芝麻,再加上酸酸甜甜的芒果醬汁,賣相吸引,味道清新開胃,還有配上蛋黃醬的爽脆沙律菜,作為前菜,同事吃得津津有味。「香煎豬鞍配蘋果蓉」七成熟的肉質顏色粉嫩,軟腍有肉汁,加入酸酸甜甜的蘋果蓉,不但令味道更有層次,而且可中和豬鞍扒的肥膩感,或者沾點燒汁也一樣好吃。「酥脆香草焗羊架」同

青豆蓉湯

「青豆蓉湯」
香煎芝麻吞拿魚配香芒沙沙

「香煎芝麻吞拿魚配香芒沙沙」

「酥脆香草焗羊架」
同事選了七成熟,佢話呢個熟度剛剛好,三大件鋪滿香草和芥末醬嘅羊架,賣相吸引,肉質軟滑juicy,非常入味,同事話連薯條都好正喎!

最後我地仲order咗兩件蛋糕做飯後甜品,蛋糕水準唔錯,新鮮、好味。

「荔枝芒果芝士蛋糕」
芒果味較荔枝味突出,芝士香濃軟滑,餅底脆,牛油味不會太濃。

「日本柚子芝士蛋糕」
放入口中已感覺有濃濃的柚子味,清新唔會太甜,柚子與芝士嘅味道好夾。

開OT雖然辛苦,但感謝同事請我吃到呢頓豐富嘅晚餐,餐廳食物味道好,員工態度又親切有禮,尤其是那位男經理,更會主動詢問客人食物質素如何,是否合口味等⋯⋯,值得一讚。
2018-12-19
香煎芝麻吞拿魚配香芒沙沙