2012-07-03
幾日前去旺角行完街,想食西餐,就上OPENRICE睇下有咩心水餐廳介紹,睇完之後就選了天機棧扒房..睇食評就話抵食,好味,兩個人就上去試一試.上到去門口幾靓,有個藍色光流水既玻璃,不過唔知佢有咩用途.不過幾特別.可能星期五既原因,人都算多,有幾張卡位不過比其他人坐哂最後坐了一張半卡位既檯感覺都幾好.打開MENU有二人餐,另外有個MENU係一D冷盤同PASTA ,RISOTTO,都幾多選擇!仲有我至愛既生蠔最後選了二人餐,另外加半打法國生蠔.先講下個二人餐頭盤,選了COLD CUT 沙樂美腸同PARMA HAM,另外一個係芝士蟹肉酥盒COLD CUT個份量小D,另外個酥盒焗得都幾香生蠔佢地有兩去款,一款係美國維珍尼亞,另外一款係法個GILLARDEAU,我地選了法國個隻,都好新鮮好鮮甜,因為平時自己去CITYSUPER買我都會買哩隻食,踉住有餐湯,有意大利菜湯同埋野菌湯選擇另外加28蚊可以轉法式焗洋蔥湯我要洋蔥湯.我女朋友要野菌湯,個洋蔥湯好好,落左好多芝士係面焗到出黎既時候好香好熱,加28算抵野菌湯就普通D,不過菌味都算夠,如果再重菌味多D就最好到左主菜就選了OPENRICE介紹既黃金
最後選了二人餐,另外加半打法國生蠔.
COLD CUT個份量小D,另外個酥盒焗得都幾香
野菌湯就普通D,不過菌味都算夠,如果再重菌味多D就最好
到左主菜就選了OPENRICE介紹既黃金豬手同埋M5和牛西冷
先講隻豬手,出到我面前既時候比佢嚇親,超大隻188蚊有咁大隻豬手抵食到不得了
成隻豬手係炸既,個皮勁脆,肉質都算OK,不過如果肉質個度juiced會好D!
到個M5和牛西冷,我女朋友食既,因為佢比較鐘意食牛所以要求都幾高.
叫左4成熟出到黎個成數都OK,唔會話OVER COOK,好夠肉味.另外食得出廚師加了海鹽落件扒到
所以個牛扒味再突出多D.係旺角食過不同既西餐廳.哩間真係算好有心機做食物比客人.抵讃!
到最後甜品
叫左朱古力人太軟同加錢轉左個梳夫厘
心太軟好好味,朱古力好濃,容左既朱古力勁流心,不過唔算太熱,如果熱D就好
梳夫厘都唔錯,唔算太甜,夠軟綿,加左D雲呢拿落去好香,不過可能已經太飽,所以食唔哂.
總括成晚既食物真係可以比90分,係旺角可以講得算係好好既餐廳,
希望可以KEEP住.因為我會再去幫襯!