琴日星期六同老公豬去行山,做運動前嚟到呢間新開嘅茶餐廳醫肚。食lunch時段全場滿座,鋪面光猛,整潔企理,坐得舒服,員工態度不錯。我叫咗常餐鮮茄牛肉通粉,通粉大大碗,個湯超濃,有大大粒番茄同牛肉,真係好好味,絕對係有誠意之作。個餐配埋厚多士加炒蛋加腸仔,厚多士好脆,炒蛋好滑,包埋杯熱奶茶都只係$38 ,可以話係平靚正。之後如果想食常餐,都一定會諗起幫襯民華!老公豬就揀咗咖喱牛腩飯,我試咗少少。個咖喱好香又唔太辣,好開胃,用嚟撈飯一流。牛腩入邊仲有我至愛嘅牛筋,老公豬讓左件牛筋俾我食,好腍好入味,之後先發現原來仲有一至兩件牛筋,牛腩都有幾件,絕不馬虎!食到一半先留意到原來呢間茶餐廳仲有中式點心同蒸飯賣,既然黎到我忍唔住要叫多個排骨飯兩個人分黎試吓, 20幾蚊響邊度搵!排骨汁入咗啲飯度好香,又唔似啲酒樓咁油,排骨肥瘦適中,係有水準之作!我同老公豬都好喜歡去茶餐廳,呢間茶餐廳可以話係我心目中頭幾位嘅餐廳,佢嘅食物質素屬高水平,環境衛生舒適,員工態度有禮,上餐亦很快,價錢比想像中便宜,之後一定會再嚟幫襯!

鮮茄牛肉通粉
咖哩牛腩飯