2020-01-24 535 瀏覽
呢幾年好多美食陸續進駐銅鑼灣耀華街,而其中一棟美食林立既大廈,就一定要數到百樂中心。早幾晚,我就同老婆搵到呢間Barg 西餐廳試下。我地係晚飯時間去食,所以樓下係排左好長人龍準備撘𨋢上唔同樓層既餐廳。不過好在Barg係1樓,咁我地行幾級樓梯就上到去喇。坐低之後,當然即刻睇下餐牌先啦。我地就叫左『紐西蘭托托蜆』,『蝦多士』,『美國安格斯牛柳』同埋『Tiramisu』。先講個蜆,佢就用白酒煮,味道香濃之餘,我真係未食過咁大隻蜆,差唔多有我我手掌咁大,啖啖肉。佢仲跟埋幾塊多士比你點番個湯泥食,好味道!到個蝦多士喇,隻蝦又係一樣大大隻。佢仲要『liu』左啲蝦膏出嚟煮一煮再放番上隻蝦度,夾埋多士一齊食,真係一流。至於個安格斯牛柳,我就要左7成熟。雖然個牛柳都幾厚,不過廚師掌握個生熟度都唔錯,身為『牛魔王』既我都好滿意。最後就係Tiramisu,雖然我唔係啲咩甜品愛好者,不過都覺得呢個Tiramisu整得唔錯,又唔會太甜。總的來說,都好滿意呢間餐廳既水準,有機會番頭試吓其他菜色先。

2020-01-21
  • 意式白酒煮紐西蘭托托蜆