2021-11-24
所謂隱世小店,通常都地點比較唔就腳,較少人知,好易畀人忽略,而越Home 越式料理就幾符合我心中隱世小店嘅定義。位置在荃灣香車街街市附近,荃灣廣場行去大約5分鐘路程,而愉景新城行過去亦只需10分鐘路程,但只要你願意稍移腳步,你會覺得呢間小店絕對物超所值。⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ⠀已多次光顧,今次叫嘅係下午茶蒜蓉法包併咖哩豬扒,雞扒番茄湯檬粉,加點酸辣鳳爪。蒜蓉包真係可以見到一小塊一小塊嘅蒜蓉,純不欺場,咬落去仲非常香脆,伴上佢嘅濃厚咖哩兩塊蒜蓉包其實唔係好夠喉,下次我會加點額外蒜蓉包。而番茄湯檬正常發揮,但入面嘅小粒番茄同九層塔味道非常鮮明突出,令成個湯變得非常清爽,女生怕咖哩太重口味呢個會非常合適。⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ⠀酸辣鳳爪就不多說啦,嚟呢度食就係為咗佢,已經喺唔同嘅越泰店舖食過酸辣鳳爪,唯有呢間最合我嘅口味,荃灣附近有幾間有賣酸辣鳳爪嘅店舖,調味都死辣為主,而唯有呢間會比人清爽酸酸辣辣嘅感覺,就算唔飲水都唔會覺得唔舒服。⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ⠀而飲品係鹹檸七同龍眼冰,鹹檸七奉上原個鹹檸檬,亦係正常發揮,但龍眼冰嘅龍眼係我飲過咁多間之中最多龍眼嘅,而且可能餐廳後面就係
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ⠀
而飲品係鹹檸七同龍眼冰,鹹檸七奉上原個鹹檸檬,亦係正常發揮,但龍眼冰嘅龍眼係我飲過咁多間之中最多龍眼嘅,而且可能餐廳後面就係街市嘅關係,龍眼新鮮甜美,唔係某啲越泰餐廳用桂圓浸發就當龍眼冰,飲完滿滿有滋潤嘅感覺,不過而家天氣漸涼,下次可能試下熱飲先。
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ⠀
越Home 越式料理雖為街坊小店,但其實我多次光顧都客滿盈門,如果你已經厭倦了周圍嘅連鎖食店,不妨多走幾步,去一試小店嘅魅力。