2020-05-23 1192 瀏覽
同啲朋友食完晚飯,當然唔少得飯後甜品啦😋有個朋友想食芋圓,芋圓就即諗係滔滔甜品店。今日舖頭入面超多人,只好同朋友坐外面。由於太多選擇同埋想樣樣都想食,咁我哋叫咗四個甜品share食,包括有椰汁西米配包心芋圓、黑糖珍珠檸檬愛玉、叁圓豆花同埋仙草紫草園。首先我自己先食咗黑糖珍珠愛玉,因為其他三款都屬於奶類,我估愛玉較清爽感覺,所以就食佢先。第一啖食落,唔!好清甜同好滑,成個口腔都好清新,又唔酸,好好食😋之後第二啖就揀咗椰汁配米包心芋圓,食落普通,但包心芋圓好香,口感彈牙,粒芋圓包心饀唔算多第三啖啖就食咗叁圓豆花,入面有豆花、地瓜圓、芋圓、黑糖珍珠同埋紫薯西米配香草雪糕,入口最香係黑糖珍珠,細粒,容易咬。我好鍾意地瓜,唔係好甜,但食得出有番薯味,唔會好似齋食粉團咁囉!芋圓同地瓜圓同樣彈牙,好Q!最後食埋仙草紫草園,入面有黑糖水晶、冰烤紫薯雪糕同埋蜜紅豆、地瓜圓同芋圓。一入口個冰烤紫薯雪糕勁香濃,紫薯味好突出,再食埋黑糖水晶。咦!黑糖水晶同黑糖珍珠口感分別好大,黑糖水晶口感較為爽,而黑糖珍珠口感較為Q!我個人就較為鍾意黑糖水晶嘅爽,加上地瓜圓嘅Q,配合埋蜜紅豆嘅腍,三種口感充斥喺我口腔裏面,特

黑糖珍珠檸檬愛玉

椰汁西米配包心芋圓

叁圓豆花

仙草紫草園

最後食埋仙草紫草園,入面有黑糖水晶、冰烤紫薯雪糕同埋蜜紅豆、地瓜圓同芋圓。一入口個冰烤紫薯雪糕勁香濃,紫薯味好突出,再食埋黑糖水晶。咦!黑糖水晶同黑糖珍珠口感分別好大,黑糖水晶口感較為爽,而黑糖珍珠口感較為Q!我個人就較為鍾意黑糖水晶嘅爽,加上地瓜圓嘅Q,配合埋蜜紅豆嘅腍,三種口感充斥喺我口腔裏面,特別感覺!
我鍾意滔滔甜品用心製作甜品,黑糖系列特別香有咬口,烤紫薯雪糕夠香濃,地瓜圓同芋圓夠彈口,香港真係需要呢啲高質素甜品舖。
PS:可惜入面太多客,想影入面環境都難,唯有下次啦!
外賣自取
黑糖珍珠檸檬愛玉