2025-01-09
呢輪成日喺社交平台關注組見到元洲牛肉麵個名,老老實實,自從強記冇咗,我一向唔多喺街尾搵食,所以都未食過元洲,但有人話佢係長沙灣最靚牛腩。咁勁?真係要親自一試囉。早兩晚行過嚟想試下,居然摸門釘,今次再嚟,有開。仲居然有傳聞中好早賣晒啲紅燒牛肉。紅燒牛肉名不虛傳,厚肉、肉嫩、筋腍,入味,但唔會大重醃料味,整體真係一流,甚至好過當年我幾愛嘅「小王」。配台灣麵,呢個麵底堅係掂,麵身粗幼均勻,熟透但有硬度同彈力,好食過幾乎所有XX牛肉麵。紅燒牛肉個湯濃而不油,牛坑腩個湯就啱啱相反,油光滿面但口感清甜,呢種湯幾鮮味,可以飲晒成碗。坑腩係典型肉、膏、筋分明嗰種,爽口,有少少韌,冇多餘醃味。呢件坑腩我覺得係長沙灣最佳「清湯腩」,計「牛腩」,未能靚絕長沙灣。牛筋大大嚿但好腍,如果鍾意有少少爽口質地就唔對嘴型,我就幾like。佢門口嗰堆辣牛油膏、辣粉,真係真係真係好辣,唔算食得辣咪亂試,會脷都腫。聽講呢間係最後一間「元洲牛肉麵」,好似話都就嚟摺。可惜,希望廚房團隊搵到新落腳地。