幾年前喺紅磡崇潔街附近返工,已經成日食「貴緣小鍋米線」。我冇講大話㗎,2019年已經喺Openrice寫過呢間嘅食評。我一直認為佢係隱世小店,但近排竟然成為爆紅店🔥。夜晚一向靜局嘅崇潔街,唔少餐廳直頭收九點,不過貴緣就相反,平日夜晚八點幾都要等位先入得👏。店舖面積唔大,座位唔多,但至少都算乾淨同唔太逼夾。社交平台關注組有人講米線舖易咗手,啲店員好似係唔同咗,不過餐牌菜式就唔算變咗好多,而且好似仲多咗選擇添,同時亦採用手機QR Code落單📲。第一碗要咗秘製麻辣湯($31),🌶呢度嘅麻辣係我心目中全港頭三位好食。我要咗小小辣,辣度幾過癮,但唔過火,而且麻味好突出。佢嘅麻係滲透其中,而唔係好多椒籽、黐喉嚨嗰種。麵底要咗紅薯粉,佢係扭紋狀嗰款,望落閃令令✨,質感好Q彈;而且仲夾雜住芽菜同炸醬肉碎,進一步提升滋味。餸料方面,🐔雞肉絲($10)係招牌菜,我每一次嚟幫襯都一定會食,餐廳而家仲將佢推出做小食。但由於太晏嚟已經售罄,好彩淨餸就仲有。雞絲堆到好高,肉質偏嚡,但就非常索湯。甜酸齋($9)又係必食嘅餸,我諗無幾多間車仔麵或米線店有得配。依款餸分開上,大約有七至八件,好抵食。麵筋富嚼勁,滷到酸
雞肉絲
甜酸齋
甜酸齋($9)又係必食嘅餸,我諗無幾多間車仔麵或米線店有得配。依款餸分開上,大約有七至八件,好抵食。麵筋富嚼勁,滷到酸酸甜甜,好開胃🤤。另一款餸係鮑片($9),又係少見,大大片,口感煙韌。
特濃新鮮蕃茄湯米線
第二碗要咗特濃新鮮蕃茄湯($34),我印象中蕃茄湯以前係無㗎,咁當然要試吓啦。🍅蕃茄湯呈橙紅色,飲落有驚喜喎。味道好鮮甜,唔會太酸或太淡,茄味天然,嗌咗小辣更為惹味。
特濃新鮮蕃茄湯米線
麵底要咗米線🍚,我自己就覺得相對失色,因為煮得淋咗啲,而且份量比較少。
餸料方面,呢碗要咗秘製腩肉(微辣)($10)、冬菇皇($9)同滷水雞翼($10)。呢幾款餸都OK,🐷腩肉幾入味,無太多肥膏,但稍為細塊。相反,冬菇同雞翼均係加大碼,兩樣都值得一試。
娃娃菜
娃娃菜($13),今時今日油菜只需$13,真係抵到一個點。💚娃娃菜大大棵,味道清甜,而且蠔油落喺旁邊,可以自己決定蘸幾多。
皮蛋豆腐
皮蛋豆腐($24),呢個小食又係能夠品嘗到出色嘅麻辣味。⚪️豆腐應該係用上包裝百福豆腐,口感相當滑溜,但略嫌皮蛋少咗啲,又碎濕濕。
總括嚟講,貴緣米線好高質😋🍜,多年來保持高水準,無令人失望。我見到佢最近成為大熱人氣店,彷彿有啲感動,因為好似終於出人頭地🙈。
軼事一則,我哋今晚都成八點先去到,有某幾樣餸同小食都賣晒。我早一步落咗單,所以仲有幸食到雞絲,但搭枱個女仔見到我有得食、佢冇,就大為激動話明明佢落單先……,仲起身走咗。店員大感無奈,仲同我講唔好意思😅,其實我又點會怪責呢,都唔關佢哋事。佢哋好好人、勁忙碌,但仍保持禮貌。如果特意前來到訪的話,我建議早少少到達,咁就可以盡量避免任何不愉快,食到心頭好!
10 分鐘 (堂食)
雞肉絲
甜酸齋