2019-07-20
星期四晚同一班同事去這間太子維景酒店的酒樓食飯,因之前同事去過海港酒家幾間分店食飯,所以佢比較過,覺得呢間少人,坐得舒服d,所以就特意推介我哋去。當時侍應話如果唔想個半鐘,就要交枱的話,就要揀冷氣機底坐,搞到我哋有半圍枱的人都要捱住好大冷氣食飯,所以酒樓真係要改善一下,侍時應的服務態度,明明當晚無滿坐的,好彩嗰日我冇病到,如果唔係真係弊。撇除這個問題,其實當晚嘅超值全包宴係超抵嘅,以下落黎我介紹番佢個套餐先:1) 鴻運喜慶乳豬件: 好怕乳豬好咸或d肉好硬,但這個完全無,而且仲皮脆肉嫩,一讚2) 泰式炸墨魚餅:好驚喜,無諗過甘大件,而且皮脆得嚟墨魚肉仲好彈口,真係唔錯3) 翡翠蝦球炒帶子: 蝦同帶子都算大粒,味道不過不失4) 蒜蓉粉絲蒸波士頓龍蝦:雖然我食龍蝦會敏感,但見同事爭住話幫我食埋我嗰隻,甘應該好好味啦5) 私房欖豉蒸龍躉斑: 同事需要話唔慣用豉汁蒸龍躉,但個個都讚不住口,話龍躉肉好滑,話條魚嘅火喉控制得好好,所以都唔錯。6) 脆皮醬燒雞: 不過不失,唔鹹。7) 歡樂大蟠桃: 估唔到食到最尾一道菜,都有咁大嘅驚喜,壽包大過我隻拳頭,而且仲有分奶黃餡同蓮蓉餡,個個同事都爭住食奶黃餡
1) 鴻運喜慶乳豬件:
好怕乳豬好咸或d肉好硬,但這個完全無,而且仲皮脆肉嫩,一讚
2) 泰式炸墨魚餅:
好驚喜,無諗過甘大件,而且皮脆得嚟墨魚肉仲好彈口,真係唔錯
3) 翡翠蝦球炒帶子: 蝦同帶子都算大粒,味道不過不失
4) 蒜蓉粉絲蒸波士頓龍蝦:
6) 脆皮醬燒雞: 不過不失,唔鹹。
7) 歡樂大蟠桃: 估唔到食到最尾一道菜,都有咁大嘅驚喜,壽包大過我隻拳頭,而且仲有分奶黃餡同蓮蓉餡,個個同事都爭住食奶黃餡,超搞笑