2018-09-16
今晚本來是高高興興同屋企人去大吃大喝的,點知食嗰間烤雞店食到一肚氣兼唔飽😡。半吊的胃點算好呢?!好彩我地心中經常袋定十間八間餐廳wishlist 😏。今晚係旺角,所以即時想起最近成日經過嘅呢間米芝蓮推介甜品店。YEAH! 可能我地嚟嘅時間尚早(晚上七點幾) ,所以店內人唔算多。啱哂,我地可以舒舒服服嘆甜品。今晚由我同姨甥仔發板,(話我兩個最為食喎🤭😝) 。嚟到呢度,芒果拿破崙蛋糕就係必點架啦,姨甥就揀左薑汁梳乎厘。另外我再點左燒菠蘿雪葩,姨甥再點伯爵茶奶凍😋😋😋。佢地嘅甜品份量都幾大架喎,好彩我地有四個人share啫。芒果拿破崙蛋糕好好味,酥餅好有牛油香而且好酥脆,但層層分明又唔會一咬就粉碎👍,custard cream吱成花型賣相特別靚,不過食起上嚟因為個餅太高就有啲唔方便,但都無損佢嘅美味嘅😝。薑汁梳乎厘好夠薑味,質地夠鬆軟,最好係佢點縮倒塌嘅時間夠長,足夠我影幾相打咭相囉😜😜😜。我好鍾意呢個燒菠蘿,因為用左焦糖包住再燒脆,菠蘿嘅微酸味同焦糖膠味相當夾,而個雪葩就夠哂清新,不過分量好大,好似食極都仲有😅。伯爵茶奶凍偏結實,但伯爵茶味非常突出,如果奶嘅比例再多啲唔知會唔會再滑啲呢🤔?
整體我覺得單就食物而言佢地嘅性價比係相當高嘅,但如果你要求係想搵個環境舒服,佈置漂亮嘅地方跟朋友相聚,呢度可能就未必適合了。