2021-05-30
之前喺灣仔都見到有分店,一直想晏晝食lunch。知道海港城有分店,有日假期得閒,專登同老婆去食個lunch。本身對西班牙菜有興趣,覺得好有風味。果日一去到,叫去左個凍湯、Tortilla、一份火腿、鷹嘴豆辣肉腸、國寶湯面。凍湯濃郁好杰,飲落去好有味,又唔會太咸,可以慢慢搭,試真啲個味。Tortilla 做得好好,香脆結實,個蛋煎得幾香,配多件火腿脆酥,個賣相都好有心思,似幅藝術畫作,但係個份量可能比較適合一位享用。火腿我地揀左迷你拼盤,可以試暈幾款。鷹嘴豆辣肉腸本身用蘋果酒煮,但係蘋果酒嘅味道唔係好出,唔食得辣都可以試下,道菜上盤幾有西班牙風味。國寶湯面點左黑毛豬湯面,重點係幾片黑毛豬肉,選用材料用左比較有脂肪嘅豬肉去烤,食落去唔會覺得烤到乾晒,有咬口,介意肥膩嘅食客可能揀海鮮湯面比較好,但個人覺得個面食得滿足。食飽之後,我地點左兩杯Sangria嘆下作結。作為中和返上述美食嘅酒品,叫杯Sangria啱啱好!佢杯Sangria應該係用上華倫西亞橙做,果味係鮮甜唔酸,當然,我地將杯裡面嘅水果食得乾乾淨淨。最後一提,餐廳嘅服務員態度好殷勤,特別係有位哥仔,好細心,好客氣,令人好滿意。我哋兩
本身對西班牙菜有興趣,覺得好有風味。
火腿我地揀左迷你拼盤,可以試暈幾款。
我哋兩公婆喺呢度食左個幾好嘅假期午餐!
Bien restaurante, gracias! 🇪🇸🇪🇸🇪🇸