餐廳: 小越廚
資訊:

2025-01-14 164 瀏覽
荃灣美食多,仲有好多特色小店喺享和街發現咗一間越式和泰式餐廳叫「小越廚」,食物好味之外,性價比相當高。餐廳裝修唔係走高級路線,有種地道和溫暖嘅感覺。今次叫咗個三人套餐,食物選擇頗多,所以一定啱食。泰式蠔仔煎蛋蠔餅不是炸到好脆嗰種,而係用上頗多雞蛋,所以比較軟身,適合怕熱氣嘅我,蠔仔份量頗多,又大隻,洗得夠乾淨一啲沙都冇,抵讚。越式火車頭檬粉用上好幾款唔同嘅牛,包括生滾牛肉,牛腩和牛丸,生滾牛肉帶點微紅,熟成度恰到好處,牛腩都好腍,湯底夠濃郁,所以食完連啲湯都飲晒。泰式燒豬頸肉估唔到塊豬頸肉咁大塊,外層微脆,內裏肉質幼嫩,點上佢哋自製嘅泰式醬汁,真係食唔停口。越式蔗蝦外層鬆脆,蝦膠肉質夠彈牙,蝦味都幾濃郁,還帶點蔗嘅清甜味。
荃灣美食多,仲有好多特色小店

泰式蠔仔煎蛋

越式火車頭檬粉

泰式燒豬頸肉

越式蔗蝦
外層鬆脆,蝦膠肉質夠彈牙,蝦味都幾濃郁,還帶點蔗嘅清甜味。