2023-01-31 44 瀏覽
幫襯完先知上環有間咁好食嘅Cafe兩層樓嘅格局細細地,好寧靜,好舒適~配合埋舖頭燈嘅裝飾,令到餐廳有少少情調~一碗牛肝菌湯已經令我對呢間餐廳留下好印象,已經好期待之後嘅主菜!佢碗湯有好濃烈菌嘅味道,而且唔會水份太稀同時唔會太杰,所以烹調嘅份量與時間都拿捏得剛好。好滿足感飲晒成碗而且唔會覺得好滯,反而好開胃!主菜叫咗一碟海鮮意粉,同平時Cafe食開嗰啲唔同,佢係XO醬大蝦意大利麵。賣相已經見到好足料,足足有四粒大蝦,而且仲有好多碎蝦仔,其實係XO醬嘅餡,所以食落去有少少辣,超級野味!見到佢用咗蝦仔去炒XO醬令到味道更加突出!只要係食得少少辣嘅人都會抵擋唔住,吸引我食晒全部!雖然意粉有啲少少碎,但係見到佢有切粒咁配搭左唔同嘅配料,例如蕃茄、洋蔥、青椒所以感受到佢有花心思去烹調。加上配合埋一杯咁清嘅蘋果汁,飲完落去帶有甜甜嘅清香,令到成餐都唔會太肥膩。整體黎講,味道(醬料與配料)、份量、蝦嘅質素都好唔錯,無諗過一間唔顯眼嘅Cafe咁好食,值得多啲人知道!
幫襯完先知上環有間咁好食嘅Cafe
兩層樓嘅格局細細地,好寧靜,好舒適~
配合埋舖頭燈嘅裝飾,令到餐廳有少少情調~

好滿足感飲晒成碗而且唔會覺得好滯,反而好開胃!

所以感受到佢有花心思去烹調。