2023-05-06
ℂ𝕒𝕦𝕤𝕖 𝔻𝕠𝕨𝕟𝕥𝕠𝕨𝕟 𝔽𝕦𝕟𝕜 𝕘𝕠𝕟' 𝕘𝕚𝕧𝕖 𝕚𝕥 𝕥𝕠 𝕪𝕠𝕦🌳多年前黎開觀塘上興趣班,睇住 The Wave 慢慢起好🥸,當時主要係 co-working space 用途,估唔到而家已經咁多餐廳進駐🤙🏽。約左好友黎登登登「登堂」💡撐檯腳,環境寬敞又整齊,仲有個小酒窖🍷。超級耐無食過法式焗田螺🤯,kind of 兒時回憶🎵。一上檯牛油的香湧出黎🧈,用小工具協助一叉田螺就跑出來🔧,香草味加田螺原味⚡️,諗返起都流口水🙉。另外揀左個泡菜澳洲和牛他他,幻想以為係個小撻咁🥧,點知係一件件可愛小脆卷。口大少少係可以一口食得曬🙆🏽♂️~餡兒好豐富好有咬口👄,和牛 lamlam 脷,值得試試🤌🏽。🐌French Baked Escargot | $98🐂Australian Wagyu Beef Tartare with Kimchi | $168兩個女仔其實都好少嗌兩個主食👯♂️,寧願一個主食加其他 sides,可以就住個胃口又揀多d款式🍴。我地揀左澳洲羊架🐏,切開係粉嫩粉嫩的💕,肉質唔錯,無論點燒汁或者薄荷 jelly🌿都好夾。羊架搭配蘆筍同千層薯仔🥔,呢個薯仔可以 encore
🐌French Baked Escargot | $98
兩個女仔其實都好少嗌兩個主食👯♂️,寧願一個主食加其他 sides,可以就住個胃口又揀多d款式🍴。我地揀左澳洲羊架🐏,切開係粉嫩粉嫩的💕,肉質唔錯,無論點燒汁或者薄荷 jelly🌿都好夾。羊架搭配蘆筍同千層薯仔🥔,呢個薯仔可以 encore🤪。
🐑Australian Rack of Lamb | $378
食西餐點可以唔飲返杯,我地 order 左一杯西柚特調同一杯 Sparkling😉。前者橘子色吸引,又唔會太甜🌼;後者係店員即場斟俾我,充滿泡泡🫧好岩 feel,兩杯都慢慢飲到最後。
🍊Grapefruit Limeade | $58
🥂Botter Villa Delle Camelie Prosecco | $52
有d可惜係平日晚上餐廳空閒得緊要,質素好但好少人會知道,大概係地理位置吧🫠,鼓勵大家多d去遠少少發掘好餐廳🫶🏽。