天鳥嘅裝潢以淺木色為主調,餐廳中央掛滿日式旗幟,感覺開揚,空間感好大,餐廳週邊都用上咗好多酒樽嚟做擺設,秉承一貫嘅日式風格。絹豆腐櫻花蝦溫泉玉子沙律,沙律上枱後,將非常動 L 嘅溫泉蛋搗開,睇住濃濃嘅蛋漿有如瀑布傾瀉而下,本身已經係一種享受。嚟自日本嘅絹豆腐豆味好香,配上新鮮嘅沙律菜,點睛嘅櫻花蝦同埋無得輸嘅麻醬,特別得嚟又夠好味。串燒免治雞肉,呢個串燒免治雞肉係我去千葉鳥每一次都會嗌嘅 must have item,我最鍾意佢個免治雞肉裏面混入為數不少嘅軟骨,爽脆嘅口感加上日本燒汁已經相當好味,今次仲有個印像中上次好似無嘅 半熟玉子喺側邊,攞嚟點啲雞肉,味道更有層次。竹炭炸雞肩配山賊沙律醬,喺餐牌見到呢個竹炭炸雞肩覺得好特別就嗌嚟試吓,雞肩嘅外層炸得香脆,散發住淡淡嘅竹炭味道,雞肉係估佢唔到咁嫩滑,個山賊沙律醬好特別,係喺出面未食過嘅味道,唔知係咪廚師自家製嘅呢?火炙左口魚背壽司(汁燒),壽司一嚟到已經聞到火炙過後嘅香味,左口魚背被火炙過後油脂四溢,入口滿滿嘅左口魚油嘅香味,縈繞久久不散。天鳥嘅出品高質得嚟又夠抵食,唔嚟開 T Town 都值得特登嚟食。