2021-06-23 153 瀏覽
大坑呢個地方我會用寧靜舒服黎形容,因為我地夜晚過黎肉骨皇食飯,周圍又沒車,人都唔多,算係鬧市中的一點寂靜。招牌肉骨茶確實係正,佢用左豬軟骨,份量夠,而且佢湯色係深色,但完全唔重藥材味,因為我覺得清清地,純粹食到食材的味道同精華,先係最正。佢仲會有碟甜醬油同油炸鬼,個醬油好岩點豬軟骨,極夾。螄蚶喇沙最值得欣賞嘅地方係螄蚶嘅處理方式,佢地嘅肉的熟透度係岩岩好,唔係好熟仲有血水,但呢種正正先係食到海水味同最正宗嘅煮法,而喇沙湯底味道係微辣好提升到鮮味,如果講正宗喇沙,全香港我會排呢間做頭三。洋蔥油酥餅配咖哩汁係屈機之作,因為只需48蚊就令你好滿足,咖哩汁真係調味勁好。之後我地仲叫多碟螄蚶黎食,個種新鮮海水味,真係好似係當地食咁樣。呢間店雖然對於住九龍嘅我黎講係有啲遠,但係呢間咁高質又有當地風味,值得過黎食。

2021-06-16