2024-03-18
係香港想食一間出名嘅中菜,逸東軒真係唔錯嘅推介👍🏻今年又再次拎米芝連一星,所以質素係有保證☺️因為同屋企人慶祝生日,所以就試呢間一直想試嘅餐廳🥰食完係覺得呢度嘅質素係值呢個價錢👍🏻下次可以試埋Lunch嘅點心😋.味道:🌕🌕🌕🌕🌕人均消費:$800.花膠鮮杏汁燉白肺湯 $188/位估唔到聞就好香,但飲落杏汁唔係好重☺️花膠煮到好淋同入晒味🤩白肺洗得好乾淨同埋好淋,入口非常潤喉,好啱呢啲季節飲👍🏻花菇黃耳竹笙菜膽湯 $178/位個湯好清甜但啲菇味好濃郁,係感受到用時間煲出嘅精華😍呢款全素湯真係估唔到都幾出味,冇任何肉做調味但飲落都好鮮甜☺️金沙脆豆腐 $118豆腐外脆內軟,超級好食🤩食落好酥脆而且豆味好香濃🥰咁簡單嘅食材都有驚喜,值得叫😍燒味雙拼 - 叉燒拼燒腩仔 $398逸東軒最出名莫過於係叉燒,每枱係必點👍🏻叉燒係肥瘦適中,食落叉燒醬唔會好濃值好夠味,而且係啖啖肉得嚟唔會濟🤩係香港真係算數一數二嘅叉燒🤤燒腩仔其實都好好食,肥瘦比較啱啱好同埋外皮好脆🥰芝士蟹肉焗釀蟹蓋 $198/位呢款中西fusion都唔錯,超多蟹肉😋而且唔會有好多蘑菇洋蔥果啲,係以蟹肉為重點👍🏻配埋芝士同蟹醋一齊食係唔錯😍脆
因為同屋企人慶祝生日,所以就試呢間一直想試嘅餐廳🥰
味道:🌕🌕🌕🌕🌕
人均消費:$800
花膠鮮杏汁燉白肺湯 $188/位
花菇黃耳竹笙菜膽湯 $178/位
金沙脆豆腐 $118
燒味雙拼 - 叉燒拼燒腩仔 $398
逸東軒最出名莫過於係叉燒,每枱係必點👍🏻
芝士蟹肉焗釀蟹蓋 $198/位
脆皮逸東烤鴨 $868
呢款烤鴨係一鴨兩味,今次揀左生菜包鴨崧,因為其他係炒飯或炆米感覺會太飽🤣
首先會係用北京填鴨嘅食法,烤鴨外皮好脆同油香適中😍鴨肉好香同埋份量都多,4人Share會比較好😋
生菜包鴨崧係好好食☺️生菜好新鮮,鴨肉炒得好香好Juice,完全係好食過泰式生菜包🤤
原個馬拉糕 $58
呢個有驚喜!估唔到蛋味好香,而且份量都多有份8嚿🤤食落好鬆軟同好香雞蛋味,做飯後甜品真係唔錯☺️