2011-02-23 1 瀏覽
是日出去中環辦事, 而且老細又出了差到汕頭. 嘩, 真的完完全全的自由上午. 既然咁自由. 相信我都可以take一個long lunch吧. 11時, 首先把要交給銀行辦的東西放低俾銀行經理, 說明食完飯才回來. 我要這麼早, 這麼急幹嘛? 要拜訪豚王, 必定要預好多時間, 打蛇餅.幸好早了來, 人龍不算太長, 若是搭正中午的食飯時間, 我一入隊, 絕對不會在這一個位置. 最嚴重時見過, 條人龍排到去街尾的公園內. 第一張相, 大概是 11:26分鐘拍的, 我join條人龍的時候大概是11:15. 排到店門口, 拍呢一張相時, 已經是12:02分. 名物, 的確是要一點耐性去等. 排隊期間, 店方為了省時, 預先把點麵紙仔, 每人派一張. 細看張紙仔, 非常之detail, 要那一種麵, 要濃要淡, 麵要硬要軟, 全部簡單易明, 剔幾剔, 剔啱我們的要求, 店方又簡單易明, 不用問, 不用出聲, 一坐得, 基本上, 你就立即有得食. 排隊期間, 遇上了一個食歷頗深的梁姓大哥, 邊排, 邊分享大家的食歷

排隊期間, 遇上了一個食歷頗深的梁姓大哥, 邊排, 邊分享大家的食歷. 排隊時, 我們因為對食物高談闊論, 引來了一位新報記者的留意, 同我們做了一個小訪問. 12:07, 終於有位坐了, 我同那梁姓大哥, 一起被安排了坐在麵檔的吧檯上, 二人都覺得, 這樣的對著師傅食麵, 風味更佳.

做法很專業, 麵條要上磅, 足兩才可以serve俾人食. 我們坐下之後, 不用等太久, 就有一碗味道香, 湯底濃的日式拉麵. 我第一次來, 下次又唔知幾時會再來, 一叫就叫上最好的, 最貴的 "翠王" 翠王有什麼, 看得見其翠綠色的涉底, 充滿了紫菜海苔, 豬骨味道濃, 加倍香油的選擇令到味道更加濃郁, 再者, 仲有重量級的芝士粉, 混進了湯底之後, 啖啖拉麵都充滿了芝士的香味, 加陪的濃, 加陪的香, 雙重的濃郁. 而日式的叉燒, 不是薄薄的切俾你, 塊塊腍, 肉味香. 若不是太過Full, 我也許會學身旁的梁姓大哥, 把湯飲埋, 再大叫一聲 Oishi...!

若你問我, $90值不值, 我說值, 若你問我, 值唔值得等一個鐘.....我可以說, 未去食過既, 一定要去排下, 是值得去排, 一試風味的.
55 分鐘 (堂食)
  • 翠王