2018-06-27
朋友仔生日將近,我們一行四人去左位於高興一番。佢地早早聽過我推介的肚餓鳥串燒店,今次我們決定去呢到一邊食串燒,一邊飲下酒。餐廳唔算太大,不過7點時已有8成的枱已經有客了。餐牌方面,除左有豬牛雞外,仲有大量的燒海鮮。此外,驚唔夠飽的男孩們,你們可以叫個焗飯頂下胃tim(笑)餐廳有來自不同國家的手工啤提供,鍾意甜味的我就揀左果味重的Pear Cider。而壽星女就試了容易入口的西瓜手工啤。有啤酒又點可以少左熱氣小食呢?我們叫左一份黃金炸魚皮。魚皮係用新鮮的鹹蛋炒成,無論聞落定食落都非常香。除左有鹹香的鹹蛋味外,餐廳仲加左牛油一齊炒魚皮,令到味道的層次更豐富。無論咩烹調方式,都無燒的豬頸肉咁香口。一塊豬頸肉燒香後切成片,點埋旁邊的微酸的香蒜汁,真係乙非常惹味,$69咁大碟絶對超值!識食牛舌一定要食厚切的!燒得香口的牛舌味道剛剛好,肉質夠Juicy唔會過份乾,我們幾個一致讚好。餐廳提供不同配料的燒蠔,如果大家好似我們咁,有選擇困難症的話,就可以點肚餓鳥燒蠔拼盤,入面有齊所以味道的蠔。我特別推介蒜蓉燒廣島蠔,肥美的蠔肉加上大量的蒜蓉,真係好吸引。一行四個女仔,當然會叫返D蔬菜平衡下。呢份蒜蓉牛油
一行四個女仔,當然會叫返D蔬菜平衡下。呢份蒜蓉牛油烤焗雜菌。菇的份量唔算少,蒜蓉味比相像中少左DD,不過有強大的牛油及黑椒,味道還可以。
除了有焗雜菌外,仲有芝士煙肉焗大菌。大菌有手掌咁大,上面先放左鹹香的煙肉,再舖上厚厚的芝士,已經非常吸引!大菌燒得唔會太乾,食落仲有少許Juicy的感覺。
蒜蓉燒原條茄子係上次食完難忘的一味菜,超級無敵多的蒜蓉厚舖係茄子上,仰蒜迷必點之菜式。
我們先叫了2串汁燒惹味脆肉瓜串Share,點知得到朋友仔的垂青,所以Encore左5串 (笑) 温馨一提,要讓瓜肉慢慢燒到軟熟,所需的烹調時間亦比較長,若果大家想試的話,就盡早下單。
最後,我們點了一份醬燒牛油新鮮粟米。粟米燒得好靚,不過醬的味道再重D就會更好。