2016-08-01
天氣晴朗嘅星期六,相約友人到西貢行山,出發前大家提議飲個早茶,本來以為都係去返酒樓飲,有人提議去吉吉點。吉吉點同一般酒樓唔一樣,冇酒樓嘅枱布,點心車,感覺有點像一間小餐廳,適合年輕人快吃點心,入面座位唔多,幸好我們來到都有位。點餐係用點餐紙,入面既點心有d款式都幾特別,點左幾款齊齊share食。呢度茶芥$5位,揀咗鐵觀音,茶香味濃,絕不比一般酒樓遜色。江南俏鍋貼 $28鍋貼皮是較厚的皮,炸得香脆,入面的餡料亦十足,沾上醬汁更好吃。柴魚花生粥 $2晨咁早有特價粥品,只售$2,超級抵食,粥底軟綿綿,味道不算很濃,但以這個價錢來說性價比很高。蒜蓉蝦春卷$26春卷黎到係熱辣辣,要小心被燙到,咬落口好脆卜卜,入邊嘅蒜蓉蝦都幾香口,仲附有醬汁可點,比一般酒樓食到既更香脆而且冇咁油膩。翡翠鮮蝦腸粉$23腸粉夠滑,鮮蝦大大粒,豉油甜度適中,可以媲美酒樓的腸粉。吉吉蝦餃皇4粒 $34呢度嘅蝦餃同燒賣可以兩粒兩粒咁叫,唔使一次過食咁多粒,好適合兩個情侶黎食。蝦餃既皮幾薄,晶瑩剔透,入邊嘅蝦亦都彈牙。蟹子燒賣皇4粒 $34燒賣啖啖肉,同傳統燒賣差不多,都係有豬肉,冬菇同埋蝦,入口菇味濃郁,如果再濕潤d會更好
鍋貼皮是較厚的皮,炸得香脆,入面的餡料亦十足,沾上醬汁更好吃。 柴魚花生粥 $2
晨咁早有特價粥品,只售$2,超級抵食,粥底軟綿綿,味道不算很濃,但以這個價錢來說性價比很高。 蒜蓉蝦春卷$26
春卷黎到係熱辣辣,要小心被燙到,咬落口好脆卜卜,入邊嘅蒜蓉蝦都幾香口,仲附有醬汁可點,比一般酒樓食到既更香脆而且冇咁油膩。 翡翠鮮蝦腸粉$23
腸粉夠滑,鮮蝦大大粒,豉油甜度適中,可以媲美酒樓的腸粉。 吉吉蝦餃皇4粒 $34
呢度嘅蝦餃同燒賣可以兩粒兩粒咁叫,唔使一次過食咁多粒,好適合兩個情侶黎食。蝦餃既皮幾薄,晶瑩剔透,入邊嘅蝦亦都彈牙。 蟹子燒賣皇4粒 $34
燒賣啖啖肉,同傳統燒賣差不多,都係有豬肉,冬菇同埋蝦,入口菇味濃郁,如果再濕潤d會更好。 奶皇包芯煎堆仔$24
煎堆仔外層較硬身,入口很脆,建議不要即時食用,因為入面嘅奶黃好熱,爆出來容易燙傷,奶皇配煎堆仔,有點像甜點。
早餐都食左咁多野,行山真係唔知可唔可以消化到一半。