2011-02-13 157 瀏覽
今天同老公到中環買野, 順便提早慶祝情人節, 為了冇咁多人, 於是選擇中餐. 之前都有同客來這裹食lunch, 但晚餐是第一次....一入去, 十分舒服, 因只有3枱左右, 沒有了一般酒樓的喧嘩, 雖然裝飾比較舊式, 沒有銅鑼灣分店的法國氣派, 但我寧願好像這裡安靜地吃一頓飯.2人點了以下菜色:前菜 -- 青瓜豆腐及紅番椒, 一坐底就有, 當然要計錢, 但青瓜豆腐好好味, 抵俾 / 紅番椒 - 本人不吃辣, 所以no comment薰素鵝 ($68) -- 十分出色, 好香煙燻味, 個人覺得最值得推介火腿奶油津白 ($78) -- 好有火腿咸香.. ok la蔥爆牛肉 ($78) -- d牛肉好"林", 老公話吃得出用梳打粉處理過, 要扣分, 不過都有d牛肉味, 但我想不是洞庭樓的主打, 下次唔會再叫 (本來想叫紅燒肉or醬茶鴨, 但2人驚食唔晒) 豆酥魚 ($45/件) - 每次必吃, 亦是洞庭樓出名之作....分量好似細左, 伴菜亦由蘆筍改為豆 (我應該冇記錯), 但品質一樣好好, 魚夠滑, 豆酥的花生同麻醬好正, 不過吃完一件已好滯菜香火腿炒飯($68) -- 其實真的有點眼闊肚

2人點了以下菜色:

菜香火腿炒飯($68) -- 其實真的有點眼闊肚窄, 我們已經好飽, 所以覺得炒飯ok啦, 冇特別, 我們應該order一碗noodle可能會好d

服務好好, 會在適當時換碟, 又有禮貌, 可能是冇太多客的原因....
2011-02-13
慶祝紀念