2016-06-13 1396 瀏覽
唔係成日都可以去旅行,唯有每逢假日都去一啲新地方,當自己係遊客咁,遊覽下一啲未去過嘅地方!始終香港仲有好多地方未去過!今次就來堅尼地城,因為有咗地鐵之後真係方便好多!出地鐵後沿路一路行諗住行去海邊行下,沿途好多食肆,見到呢一間日本餐廳好似好正宗,價錢又合理,就入去試吓!兩個人分別點左刺身拼盤同埋壽司拼盤!侍應首先送上熱辣辣嘅麵豉湯,麵豉味剛好,唔太咸,入邊有少少滑滑豆腐同海帶,幾好味,令剛剛淋左小小雨嘅我暖暖身!隨即送上一碟蟹籽沙律!椰菜好鮮甜,蟹籽每一粒都脆卜卜,配上一絲絲嘅蟹柳絲,好醒胃!我同朋友都大讚呢個沙津!然後燉蛋都好快奉上,個燉蛋好香好滑,好似豆腐花咁,不過蛋味十足,最底層仲有一片日本魚蛋、蟹柳同銀杏!日本魚蛋同蟹柳味道都好甜!有響日本食嘅感覺!食完咁多前菜之後,其實我都半飽狀態!點知主菜刺身拼盤同埋壽司拼盤一利原來份量有咁多!刺身拼盤入面有池魚、油甘魚、甜蝦、拖羅、鰹魚、三文魚同劍魚。每樣刺身都有兩片,好豐富!我同朋友share剛剛好!壽司拼盤同樣選擇豐富!呑拿魚腩小卷、海螺、海膽、深海池魚、立魚、三文魚、間八、油甘、拖羅。同朋友share嘅關係我唔係全部都試哂,但食落每
兩個人分別點左刺身拼盤同埋壽司拼盤!
麵豉湯
沙津
燉蛋
食完咁多前菜之後,其實我都半飽狀態!
點知主菜刺身拼盤同埋壽司拼盤一利原來份量有咁多!

刺身定食
同朋友share嘅關係我唔係全部都試哂,但食落每一款刺身都好新鮮好肥美又厚,以白魚為多,通常白魚食落都好多筋,但呢一度無,啖啖肉又鮮甜,從舌尖滑入喉嚨!最難忘係海膽食落仲有少少海水味,感覺超新鮮,煥起我響日本食海膽飯嘅感覺。
吞拿魚小卷亦值得一讚!平時我最唔食旁邊嘅小卷,覺得佢係配角,但呢一個吞拿魚腩小卷入口即溶,鮮甜肥美,一啲都唔輸蝕!

螺肉好甜唔韌,拖羅同三文魚入口即溶好鮮甜!平時好怕食呑拿魚,覺得好腥,但呢度完全無呢個感覺,好甜!而且每件壽司都唔鬆散,又唔太實,密度剛好!呢一個正正就係考師父功力嘅時候!
當大家都食到好飽之際,估唔到最尾仲有甜品奉上!幸好係一人一粒荔枝糯米糍,嗜甜嘅我都毫不猶豫急急擺入口,用一點甜作呢一餐嘅總結。糯米糍係日本貨,荔枝味雪糕好香滑好清新!外皮煙韌!令我同朋友都感覺完滿!
值得一讚侍應服務好好,不時細心的為我哋添熱茶,又主動講解拼盤內嘅刺身種類!令我地都長知識了!
2016-06-11
沙津