餐廳: 黃珍珍泰國菜館
資訊:

2015-03-10 3188 瀏覽
潮濕既春天來到了,最好就係去食辣野祛濕,女神搞食泰菜,正合心意 !地點揀左九龍城既"黃珍珍泰國菜館",我同男朋友約埋"為食狼"一齊係旺角花園街總站坐紅van落九龍城,去到打鼓嶺道,直接門口落!我地三個早左到,攞位先,由侍應生帶領我地上二樓。餐廳環境佈置美觀,座位舒適。我地合共18人,分開兩大圓枱坐, 每枱坐9人。分開點菜,我地呢枱點左十一道菜式:-1.酸辣鳳爪 : 男朋友既至愛 , 鳳爪比較瘦小,咬感爭d, 味道偏辣!搞到男朋友都搖哂頭 ……2.泰式小食併盤 : 有春卷,炸得香脆。蝦餅、魚餅比較普通。香葉包雞,雞肉滑嫩。3.馬拉盞通菜 : 一般炒通菜,不過不失!4.泰式海鮮炒粉 : 海鮮少,感覺得蝦,炒粉唔會太油膩!5.泰式酥炸軟殼蟹 : 炸得酥香,口感似啖啖魷魚肉。6.馬拉盞炒飯 : 炒飯粒粒分明,少少辣,好食過碟炒粉!7.泰式燒豬頸肉 : 肉質嫩滑。8.泰式明爐魚 : 有生魚及烏頭揀,我地揀左烏頭。魚肉一d都唔腥,肉質鮮滑,連湯汁食, 到痺!9.什錦沙爹串燒 : 我地點左牛、雞、豬三款。我揀左豬串燒,燒得比較乾,致其肉質較硬 !男朋友揀雞串款,見他連吃兩

分開點菜,我地呢枱點左十一道菜式:-
1.酸辣鳳爪
: 男朋友既至愛
, 鳳爪比較瘦小,咬感爭d, 味道偏辣!搞到男朋友都搖哂頭
……
酸辣鳳爪
2.泰式小食併盤
泰式小食併盤
3.馬拉盞通菜
: 一般炒通菜,不過不失!
馬拉盞通菜
4.泰式海鮮炒粉
: 海鮮少,感覺得蝦,炒粉唔會太油膩!
泰式海鮮炒粉
5.泰式酥炸軟殼蟹
: 炸得酥香,口感似啖啖魷魚肉。
泰式酥炸軟殼蟹
6.馬拉盞炒飯
: 炒飯粒粒分明,少少辣,好食過碟炒粉!
馬拉盞炒飯
7.泰式燒豬頸肉
: 肉質嫩滑。
泰式燒豬頸肉
8.泰式明爐魚
到痺!
泰式明爐烏頭魚
9.什錦沙爹串燒
!男朋友揀雞串款,見他連吃兩串雞,一定巧巧食
! 沙爹醬帶甜,辣味偏少!
什錦沙爹串燒
10.泰式冬陰功湯
: 每人一碗,一隻蝦。蝦肉唔新鮮唔實,帶點霉爛感
!湯太辣,頂唔順,只飲半碗, 飲過就知巧陰功
泰式冬陰功湯
11.泰式燒羊架
: 羊架完全無羶味,肉質靱左,唔夠嫩!
泰式燒羊架
12.龍眼冰
: 巧多龍眼肉啊
!起初味蕾感覺過甜
, 但食左咁多辣野之後即刻中和返,多得呢杯冰咋!好友"為食狼"個杯龍眼冰最遲上枱,杯冰既色澤淺巧多,甜度當然比我地早個批輕,師傅做咩厚待佢架?!
龍眼冰
整體偏辣,好彩d野食唔鹹唔膩,先還過得去!
服務唔錯,有勤加茶水,仲俾我地係樓下張大圓枱度影大合照添

2015-03-07
泰式酥炸軟殼蟹