2018-08-01
平日去尖沙咀見到有好多印度餐廳,今日去開九龍公園游水,就搵間試下餐廳嘅裝修以簡約為主,擺放左一些中式嘅擺設,主要嘅顧客都係真正印度人,連印度人都幫襯得嘅,菜式口味應該都會正宗我同朋友睇餐牌發覺有好多選擇,又有北印度又有南印度等等,因為比較少食印度菜,我地就揀們拼盤試下,希望一次過試多幾款我地叫左一份特製薩拉維亞套餐,有酸辣湯、辣豆、雜菜扁豆醬、印度酸咖哩、乳酪、牛油奶、印度薄煎餅、炸餅、麥餅、酸瓜、甜品及米飯等等,種類實在太多,可以試晒印度唔同口味嘅醬料對於我地香港人嚟講,其實唔太識得分辨,食落係酸辣及比較濃味,但一世人梗要試下不同嘅事物,了解當地嘅飲食文化。我地發覺印度嘅米飯係比較易碎,而且有唔同款式嘅薄餅,仲可以點乳酪嚟食,真係又脆又好有趣!而甜品就好似甜甜嘅糯米飯,好特別因為呢間餐廳係只提供素食,我地另外叫左蔬菜咖哩,其實係牛油汁煮雜菜、茅屋芝士、蘑菇、菠菜同青椒,呢個咖哩口味會比較容易接受,香辣得嚟又健康,原來就算素菜都可以煮得咁惹味食到辣辣地,梗係要叫杯凍飲嚟中和下,我點左杯甜拉昔,飲落好似酸乳酪,好幼滑又解辣朋友就叫左杯青檸梳打,夠解渴同清新呢餐令我對印度美食多左認識,平時
朋友就叫左杯青檸梳打,夠解渴同清新
呢餐令我對印度美食多左認識,平時身邊嘅人一聽到食印度菜或中東菜,都可能會有些抗拒,但我覺得最緊要係樣樣菜式都試下,大家會發現世界好大,其他國家嘅飲食文化都好博大精深,一齊嚟試下做印度人啦