2010-12-22
約好了幾位兄弟做冬, 中間位就是尖沙咀, 當中的平靚正選擇就是妹記, 晚上七點前到, 可以唔使等位。說說今天點的幾道菜:1) 青紅羅白湯 (例湯)夠4個人飲, 每人都有兩碗, 料亦算多, 家常湯水。 2) 豉椒聖子在黑版見到, 心諗好過食蜆, 怕食蜆有沙, 我本身對海產有要求, 因此覺得都係一般, 以68元來評, ok既, 不過食到有小小苦苦地。3) 燒乳鴿開邊, 一人一件, 唔可以同火炭, 龍華比, 不過比一般茶樓做得好, 只是欠了一拿過來就叫人流口水的味道。4) 蒜炒芥蘭食飯要食菜, 芥蘭冬天當造, 如果有得選擇, 應該有豆苗最好。5) 鬼馬油炸鬼應該是該店特色小食之一, 中間是魚旦來的, 味道就沒有什麼特別, 好奇一叫, 不過可以切細舊d, 太大舊, 好難一口食晒。6) 炒五花腩基本上我唔係好確定是什麼, 因為肉太少, 配料為主。其他評價:老闆娘招呼好, 人人都知, 好多人都是因此而來, 其他員工就未夠熱情, 因為大排檔格局, 員工熱情一點, 會令店子更熱鬧。在場亦是年輕客為主, 可見妹記是走大眾化路線, 我地五送一湯, 才342埋單, 平均都不用100元一位, 好平。賣酒小姐
1) 青紅羅白湯 (例湯)
夠4個人飲, 每人都有兩碗, 料亦算多, 家常湯水。
2) 豉椒聖子
3) 燒乳鴿
4) 蒜炒芥蘭
5) 鬼馬油炸鬼
6) 炒五花腩
基本上我唔係好確定是什麼, 因為肉太少, 配料為主。
其他評價:
老闆娘招呼好, 人人都知, 好多人都是因此而來, 其他員工就未夠熱情, 因為大排檔格局, 員工熱情一點, 會令店子更熱鬧。在場亦是年輕客為主, 可見妹記是走大眾化路線, 我地五送一湯, 才342埋單, 平均都不用100元一位, 好平。賣酒小姐雖不是員工, 不過可以一提, 唔hard sell, 幾好, 可惜我地唔飲酒, 幫唔到佢做生意。主打哈啤15元一支。
食物味道就平平無奇, 如果做好一點, 相信會是尖沙咀的平價gathering 主場。