2009-09-14
去昂平 360 玩其中一個節目梗係要黎寶蓮寺食齋啦,如果唔係基本上都無咩好做,哈哈,聽講食齋個D錢係要黎做善事既,佢有 $60 同 $100揀,還掂都係啦,我地就揀左食 $100啦,同埋諗住可以坐得舒服D嘛。一坐低佢就整左成大兜翅黎,根本無可能食得哂,我見人地 3-4人份量同我地 2 人份量都好似差唔多咁,感覺上都係多芡左少少,但唔算太濃味,清清地都可以接受。我鍾意佢個D竹笙呀!之後佢再擺低左 4 個小菜,個人最鍾意食就係檸檬素雞,因為真係超開胃,唔會過酸,脆脆地又甜甜地,真係好好食呀! 食到停唔到口。另外仲有2碟蔬菜為主,一個係北菇生菜,D菇好大隻好入味,而另一個就伙炒什菜咁乜都有D,有好多料例如荷蘭豆,草菇,雲耳等等,但就普通D,無咩特別。我最唔鍾意既就係炸春卷,因為真係太熱氣啦,同埋有種好油膩既感覺,我地兩個人每人都係食左一至兩舊就算,都無食哂。其實我地兩個人佢俾少一碟菜我地都得,因為而家食剩左少少,雖然佢未至於係勁美味,但既然係做善事既,唔好咁高要求啦。而且環境又舒適,我食得好開心呀。