2016-05-03 186 瀏覽
係土瓜灣練完跑,幾個跑友即興去打邊爐!今次有四個人,可以叫我想試好耐個花甲蟹煱啦!八味金磚豆腐煱未到,先來小食。記得上次個金磚豆腐好好食,今次當然要encore啦!味道依照好,外脆內滑,令人一舊接一舊停唔到口。陳醋野生雲耳陳醋味道香濃,再加上青瓜芫茜一起拌,十分清新,很開胃的餐前小食。花甲蟹煱一上台已經勁香胡椒味,大大隻蟹鋪係面,下面就有好多花甲。配料仲有蕃茄、菇、粟米等,好豐富啊!蟹膏異常多,實卜卜且非常甘香。滾起左即刻盛了一碗湯慢慢品嚐!除左有海鮮既鮮味之外,蕃茄亦為呢個湯底生色不少!一路食都發現好多蟹膏沉底,呢個煱實在係必叫呀!脆炸響鈴一人飲左兩碗湯後,開始落配料。即刻試左個脆炸響鈴。浸幾秒即刻食得,呢個響鈴係即叫即炸,口感一流。最重要係夠新鮮,唔會一陣油益味。手切牛雙拼打邊爐又點少得手切牛呀,叫左個雙拼,手切本地肥牛拼牛頸脊,個人都係鍾意肥牛多D,夠腍身。墨釀油炸鬼平時叫個D油炸鬼通常係配生墨魚滑,難得呢個已炸好,可即食。油炸鬼超級脆,再配脆卜卜蟹籽,好有口感。第二件我就浸一浸先食,感覺無咁油膩同熱氣,但依然好味。海中蝦非常生猛,上台時仲識郁。材料夠新鮮,淥熟就食得,雖不算特別
八味金磚豆腐

陳醋野生雲耳

花甲蟹煱

脆炸響鈴

手切牛雙拼

墨釀油炸鬼

海中蝦

非常生猛,上台時仲識郁。材料夠新鮮,淥熟就食得,雖不算特別大隻,但蝦肉爽口彈牙。

今次又係食到捧住個肚走。每次跑完步都食大餐,唔怪得之愈跑愈肥了......
2016-04-28