2016-04-06 449 瀏覽
難得一連有三日假期,星期五梗係要出去食下飯放鬆一下喇!!原本同男友去九龍城食泰國菜,點知去到先發現執左笠!!於是上OP睇下附近有咩食!!見到宜家西餐廳開左無耐,所以貪新鮮就去左食喇~餐廳樓底十分高,配以木 木台 木椅,感覺好COZY!~因為太肚餓所以都懶得諗食咩,見套餐唔太貴,$428有4個DISHES又有 2杯飲品,就同男友叫左個套餐食算了!!白毛豬火腿意粉採用扁身既意粉,口感煙靱!l加上意粉混合左芝士碎碎,食起上黎十分香口惹味!!至於主角既白毛豬火腿,片片剔透,口感十分香脆,味道似豬肉乾!可惜得3塊太少,未能大飽口福!意大利煙豬腿焗薯皮係我的最愛!!~薯皮經過烤焗仍然好脆口,薯肉面層鋪滿芝士,入口口感軟綿綿芝士味濃!伴碟既沙律菜都十分出色,非常新鮮!!Main dish 既特級牛肉漢堡配薯角完全係無得輸!!!漢堡超級厚,咬落啖啖肉!!!而且生熟程度剛剛好,唔會太老,肉質嫩滑帶牛味,十分JUICY! 面包更經過烤烘而十分金黃脆口!薯角即叫即炸,所以十分新鮮熱辣,外脆內軟 最後既甜品棉花糖宇治抹茶梳乎厘拼盤賣相十分精緻,唔但只睇得,仲好好味!抹茶是分開上,可以自己控制調淡味度!梳乎
難得一連有三日假期,星期五梗係要出去食下飯放鬆一下喇!!
見到宜家西餐廳開左無耐,所以貪新鮮就去左食喇~
餐廳樓底十分高,配以木 木台 木椅,感覺好COZY!~
白毛豬火腿意粉
意大利煙豬腿焗薯皮
意大利煙豬腿焗薯皮係我的最愛!!~薯皮經過烤焗仍
特級牛肉漢堡配薯角
面包更經過烤烘而十分金黃脆口!
薯角即叫即炸,所以十分新鮮熱辣,外脆內軟
最後既甜品棉花糖宇治抹茶梳乎厘拼盤賣相十分精緻,唔但只睇得,仲好好味!抹茶是分開上,可以自己控制調淡味度!梳乎厘表面鋪棉花糖,棉花糖經火槍燒至微燶,底層配上梳乎厘口感豐富!梳乎厘蛋味重,口感幼滑,令人愛不釋手!碟邊伴有雪米池,不單令整個甜品更豐富,視覺上也很美~
宇治鮮奶抹茶
抹茶控必選既宇治鮮奶抹茶絕無令人失望!!!抹鮮奶的拉花十分吸睛!!!
入口抹茶味濃且帶有牛奶香,一點都唔苦澀!!!
MOCHA
相對宇治鮮奶抹茶,宜杯MOCHA較為失色!朱古力同咖啡味都唔太濃!~
2016-04-01
白毛豬火腿意粉