2023-04-19
今晚工作完,又嚟重慶大廈地庫商場Heath搵食最近實行緊低碳飲食,但因工作關係平日夜晚多出街食飯,要搵到適合低碳甚至生酮飲食的餐廳都唔容易,知道呢間Peek A Poke餐廳有好多低碳/生酮食物,所以專程嚟食。餐廳門口擺放夏威夷佈置,好搶眼!🤩今次我揀咗「吖嘻先生」(個名好得意)😜入面有刺身吞拿魚、枝豆、香菇,上面舖咗木魚絲、山葵乳酪醬,配沙律菜(多菜)。份量好大碟,材料好豐富而且新鮮。山葵乳酪醬唔會好嗆鼻,同沙律菜又幾夾喎!😍我另一半就揀咗「加州風味」:有刺身三文魚、三文魚子、雞蛋絲、青瓜粒、果仁芝麻醬,配壽司飯+珍珠糙米飯色彩好靚,同樣材料豐富並新鮮。果仁芝麻醬唔太食得出果仁味,但芝麻味好香濃好醒胃,同樣大大碟,男士食都飽!😋飲品分別揀咗+$2冷榨菠蘿汁同蘋果汁好多人成日以為食沙律唔夠飽,但呢度的沙律碗就算好似我咁唔揀飯只揀菜其實都夠飽。最欣賞係可以有好多唔同配搭,亦可以揀多菜、醬汁另上等,想減肥或者食得健康d,呢度真係一個好選擇!👍🏻
餐廳門口擺放夏威夷佈置,好搶眼!
🤩
今次我揀咗「吖嘻先生」(個名好得意)😜