2021-08-03
Crispy Mocha $58The L. Place 新開 coffee shop,近排好紅,因為呢個食得嘅杯。個杯係 @cupffeehk 製造,聲稱可以保持40分鐘都仲脆,12小時都唔漏。咁我當然唔會俾俾杯啡凍哂啦,15分鐘內已經飲哂,隻杯都仲脆卜卜。隻杯用嘅係 whole grain,食落有啲粗糙,店家好有心思咁用左甜甜嘅 Mocha 加 oatly oat milk 去沖,令隻杯啡無咁 dry,而且有香濃嘅麥香味。Espresso base 用嘅係 ETH + BRAZIL + SUMATRA 嘅 house blend,香氣朱古力味都足。細食嘅 OL,午餐食一杯都輕飽,滿滿嘅纖維,都只係 105 kcal 咋。Syphon - Passionfruit Colombia Finca MonteBlanco Purple Caturra $100中環區比較少見嘅 syphon,沖 @radixcoffeehk 嘅 Colombia 豆,乾香同濕香都有濃郁嘅玫瑰花香,熱飲係強烈嘅荔枝味,凍左茶感開始出,有少少蔗汁同青梅嘅酸甜。而且 syphon 黎講,沖得都算乾淨,又保持到個
中環區比較少見嘅 syphon,沖 @radixcoffeehk 嘅 Colombia 豆,乾香同濕香都有濃郁嘅玫瑰花香,熱飲係強烈嘅荔枝味,凍左茶感開始出,有少少蔗汁同青梅嘅酸甜。而且 syphon 黎講,沖得都算乾淨,又保持到個 body,不俗。
👍 barista 好 nice
👎 可惜人來人往,加上得3張櫈,環境黎講唔係咁適合慢慢歎啡。
Crispy Mocha
Syphon