2021-01-24
過年前去染髮,染完頭髮都已經7點幾,趕唔切返屋企煮飯,就去咗salon附近新開嘅日式精品超市谷辰睇下有咩好食!第一次嚟呢個超市,裝修同SOGO,一田嗰啲超市唔係好同,感覺走生活品味路線,有唔少counter都喺出面唔係咁容易搵到。而我就留意到有一間主打日式手工飯糰及便當嘅『米角』。飯糰選用秋田小町米,我本身都好鍾意食秋田小町米,因為特別有米香,飯粒有黏性又不失口感。而我留意到佢哋仲用埋五穀米及黑米,均衡營養,非常健康!飯糰款式多多,但我毫不猶疑就揀咗竹筍黑胡麻溏心蛋($32),一切開就見到流心度剛剛好嘅溏心蛋,配上加咗芝麻嘅秋田小町米,配料簡單,但味道好食!店員亦貫徹日本一向認真細緻嘅服務態度,知道我外賣返到屋企,紫菜應該已經淋晒,所以都有另外俾到獨立包裝嘅佐賀縣有明紫菜等我包飯糰,有明紫菜味道香濃,入口香脆,好欣賞呢個細心嘅安排!另一個北海道昆布伴鰹魚片飯糰($28)用上五穀米,口感煙靭豐富,不過鰹魚片份量就偏少!米角和式香料慢煮雞肉海苔五穀便當($68)雞肉用上雞胸部份,不過因為係慢煮,所以肉質都唔會好嚡口。雖然用上和式香料,不過雞肉味道都係比較清淡,適合追求健康嘅人士。五穀飯口感
而我就留意到有一間主打日式手工飯糰及便當嘅『米角』。
飯糰選用秋田小町米,我本身都好鍾意食秋田小町米,因為特別有米香,飯粒有黏性又不失口感。而我留意到佢哋仲用埋五穀米及黑米,均衡營養,非常健康!飯糰款式多多,但我毫不猶疑就揀咗竹筍黑胡麻溏心蛋($32),一切開就見到流心度剛剛好嘅溏心蛋,配上加咗芝麻嘅秋田小町米,配料簡單,但味道好食! 店員亦貫徹日本一向認真細緻嘅服務態度,知道我外賣返到屋企,紫菜應該已經淋晒,所以都有另外俾到獨立包裝嘅佐賀縣有明紫菜等我包飯糰,有明紫菜味道香濃,入口香脆,好欣賞呢個細心嘅安排!
米角和式香料慢煮雞肉海苔五穀便當($68)
雞肉用上雞胸部份,不過因為係慢煮,所以肉質都唔會好嚡口。雖然用上和式香料,不過雞肉味道都係比較清淡,適合追求健康嘅人士。五穀飯口感豐富,同其他配料一齊食都幾好味。
沖繩海鹽烤鮭魚伴魚子海苔五穀便當 ($88)
三文魚即點即烤,簡單灑上海鹽調味,凸顯三文魚嘅原味,伴上三文魚子嘅鹹香,整個便當健康又唔會太單調。
日式野菜蕃茄濃湯($30)
用上有機三寶樹番茄,我自己就覺得番茄味比較出,所以整個湯嘅味道都較為酸,如果加多少少調味就更好。
信州味噌昆布濃湯($30)
味道都係比較清淡,感覺好健康,如果味噌味濃郁一D會更好。