2017-07-11 134 瀏覽
有個朋存仔黎香港玩兩日,下塌中環半山區的酒店,問我附近有咩又平又健康的香港美食,於是就去左上環禧利街果邊,睇下佢睇中d咩野野食。果日落雨,行左無耐,朋友見到間有中湯飲的小店,就話想入去試試。其實本身入黎想飲下湯, 再去食其他野,咁啱坐低睇到個menu,又見到套餐都好似幾好咁,於是就在此食埋dinner。而我就叫左個松茸清燉湯配米線同蕃茄濃湯豬軟骨, 玫瑰露雞翼, 鹵豆腐同菜的set.好快就有野食, 好正氣的一餐喔~~口味是比較清淡的, 一d味精都冇。而個湯好多料,所以唔洗點落鹽已經好好夠味好好飲。有一半都是湯渣。朋友是食素的,老闆說有一個素的湯和dinner set , 佢二話不說就揀左呢個素菜餐, 個湯係舞茸冬瓜(素湯), 佢都話味道清清地幾好食~佢加左新竹米粉, 口感好好呀, 好幼細~~~建議食法是, 飲一半湯,再將d湯倒落個麵到做湯麵食。將湯放入個麵會令個湯飲起黎淡左,如你是鍾意飲湯多d, 就可以直接飲。埋單每人都係70蚊左右~~每人仲有一杯好好味嘅黑糖菊花杞子茶~~~超值呀~~!!

2017-07-05
  • 黑糖菊花杞子茶
  • 松茸清燉湯
  • 舞茸冬瓜(素湯)