2019-09-07
今日 去旺角行完街,經過山東街,有間拉麵店好似日本裝修咁。得幾個座位,對住廚師。仲要有部智能售賣機 用8達通俾錢,認真方便!成個環境都好似營造到好似日本咁。等左一陣位,我同朋友就點左兩碗麵一個係 別天神套餐$105一個 限定蝦味增豬骨湯麵$85別天神套餐 除左有豬骨湯麵 仲有4隻餃子同小龍蝦蟹子沙律豬骨湯湯底 店鋪標榜 100%豬骨同水 煮成 。冇牛奶同味精係入面飲落啲湯真係唔會愈飲愈口渴,而且真係好有豬骨嘅香味同埋個質地冇咁奶質,而且冇咁鹹。麵條方面煮得爽口,條條分明。叉燒肥瘦適中,流心蛋食落甜美。餃子係用菜同豬肉製作而成,餃子皮煎得脆而且餡料多汁。小龍蝦蟹子沙律,師傅話用紫菜包住嚟食。蟹子同沙律醬味道比較出,食落就好似食緊蟹子沙律嗰種感覺,凍冰冰都幾啱夏天食。至於朋友食嘅蝦味增豬骨湯麵,湯底比豬骨個款濃啲。第一口飲落 好有蝦味,而且配埋粟米粒,配搭上味道都唔錯令到個湯除咗蝦味之外仲有粟米嘅甜味喺度。整體來講,環境都唔錯好有日本嘅風格,食物方面尤其係豬骨湯底方面冇味精 ,感覺真材實料。都值得一試!
等左一陣位,我同朋友就點左兩碗麵
一個係 別天神套餐$105
一個 限定蝦味增豬骨湯麵$85
別天神套餐 除左有豬骨湯麵 仲有4隻餃子同小龍蝦蟹子沙律
。叉燒肥瘦適中,流心蛋食落甜美。
餃子係用菜同豬肉製作而成,餃子皮煎得脆而且餡料多汁。