2015-01-09 790 瀏覽
因為最近要食d少味精的食物,巧合在openrice見到這一間少油少鹹的店舖,這樣就去試試。不過地方比較難搵到,都要搵了一段路才找到昌寧商場,雖然附近都有幾間吸引的餐廳,但最後都俾少油少鹹的紙牌吸引了。今次的餐牌有這幾款,款式都好多,好多都好想試,最後我們叫了一個A︰牛肝黑野菌汁雞扒紅米飯 和一個D︰香草什菌煙三文魚燴螺絲粉。A餐要雜菜湯,D餐要南瓜湯。雜菜湯沒有什麼特別,比較稀,而南瓜湯是好濃的南瓜味,飲落去試到有少少南瓜蓉在入面,不是稀的,值得一試。牛肝黑野菌汁雞扒紅米飯︰個汁真係食到好多菌的味道,雞扒好大塊而且好滑,汁多而扒大,可以送到一整碗飯,而飯則是紅米飯,飯不會太多水太淋,配合起來有健康的感覺。香草什菌煙三文魚燴螺絲粉︰個汁唔知係唔係白汁,幾好,三文魚比較覺得鹹,隔離枱的熟客都咁講,最特別係汁入面食到好多香草,黃椒和洋蔥的味道,連平時不喜歡洋蔥的我都照食了。螺絲粉不會煮得太熟,整體來說真的好味~這個奇異果汁是很濃的奇異果的味道,不會太酸,不過跟餐加另外$10,店內還有蘋果汁、西瓜汁等等。這個朱古力飲得出是用朱古力粉弄出來的,不會太濃朱古力味。好少店舖真係會用朱古力粉沖朱古力,
雜菜湯,南瓜湯
A餐
螺絲粉
奇異果汁
熱朱古力
這個朱古力飲得出是用朱古力粉弄出來的,不會太濃朱古力味。好少店舖真係會用朱古力粉沖朱古力,因為朱古力粉都唔平。

店舖內好多閃閃的燈飾,而牆上有很多情侶的相,加上不同人寫的意見,看到好多推介的食物,而且個餐都大碟,晚餐的價錢都是40-50蚊左右,都不會太貴,而且有這樣的質素算好了。服務員雖然不多,但是收餐都比較快,同埋會同客人傾下計。

2015-01-08
慶祝紀念