2020-07-01
同朋友行咗陣街已經好攰,難得有個地方坐下,決定喺度休息下,食個下午茶。當年結婚嘅時候就有諗過用好茶養生嘅茶包做回禮,估唔到一眨眼過去,短短幾年間佢已經有自己嘅門市賣茶飲同雪糕甜品。飲品方面主打養生茶飲,選擇唔算多,另外亦有少量甜品同意式雪糕。蛋糕雖然選擇唔多,但勝在係獨立包裝,感覺乾淨衛生。自選杯裝飲品配花茶蛋糕有優惠價,我哋各自揀咗一杯飲品同一份甜品。既然品牌主打養生茶飲,當然唔可以放過佢嘅皇牌產品,餐牌上面嘅幾款中式養生茶都好適合女士,問完店員關於養生茶嘅成份之後,我揀咗佢嘅氣血茶。一打開蓋頓時令人少女心爆發,一朵朵嘅乾花浮現喺水面,鮮艷奪目,有桂圓、棗片、千日紅、康仙花、金盞菊、金邊玫瑰同黑枸杞,超級足料,有補血補氣同暖宮驅寒嘅功效,而且味道清甜,容易入口。朋友揀咗水果茶,凍飲俾我嘅熱飲大杯少少,果味香濃,甜度適中,鮮果份量亦唔少。甜品方面我揀咗紅莓慕絲,蜜桃色嘅外表非常可愛。蛋糕嘅紅莓味非常突出,中間仲有香濃嘅果凍夾心,酸酸甜甜,非常清新。朋友對蛋糕冇乜興趣,所以揀咗伯爵茶雪糕,我淺嚐一啖,有意外嘅驚喜,雪糕質感幼滑,伯爵茶味道非常香濃,加上甜度唔高,好感度爆燈!有時出街總係想
蛋糕雖然選擇唔多,但勝在係獨立包裝,感覺乾淨衛生。
甜品方面我揀咗紅莓慕絲,蜜桃色嘅外表非常可愛。
有時出街總係想買番杯手搖飲品解下渴,比起加入大量人工成份嘅高糖飲品,養生茶飲的確係一個更好嘅選擇,味道同樣好而且健康有益,心理負擔亦冇咁大,何樂而不為?