2020-01-16
每次到尖沙咀食飯,不外乎食西餐或者日本嘢,好少停低買飲品~ 朋友表示食得唔夠飽,提議喺附近搵間甜品食,最後見到呢間裝修有點文青花園風格,又可以坐低慢慢傾計,決定買兩杯飲品和甜品share🥰——————————🔹麻糬 芝麻烏龍鮮奶茶 $39基本上每台客人都有叫這杯飲品,相信與店名茶墨有點關係,一拎上手就覺得好似墨水,黑黑灰灰的顏色~原來是芝麻味😂 一飲就有好濃芝麻味,但好快就被清香的烏龍茶味取代,飲到底還有煙煙韌韌的麻糬,整體有啲似飲緊稀啲嘅芝麻糊,比較健康而不膩,不會太甜👍🏼🔸特濃朱古力雪糕奶昔 $48朋友是朱古力控,就叫了一杯特濃朱古力雪糕奶昔,但朱古力味有點弱,不太濃郁,味道也偏淡不甜~ 所以飲到最後不會太飽😅🔹日向夏橙芝士蛋糕 $28這個日向夏橙芝士蛋糕,聞起來有清新的橙味,下面是蛋糕而不是餅乾餅底,一啖食會很順滑,不會有芝士的油膩感😋😋
——————————
🔹麻糬 芝麻烏龍鮮奶茶 $39