2021-08-02
夏日炎炎,最適合食一些清新的菜式,星期六來到荃新天地的呢一間pickabowl,食最近新興的夏威夷式魚生飯,更有大量蔬菜和配菜,夠曬健康。呢間分店提倡自助式,客人購買完等食物到的時候不妨可以去倒一杯蔬果水,清新又補充天然維他命。餐牌上其實已經分好了幾款配搭好曬的推薦,同時亦提供DIY自選,客人可以自選兩款熟/生魚肉等、醬汁、飯的種類,更可以額外升級套餐有湯和甜品,夠曬豐富。我地今次揀左兩個DIY自選加升級套餐。第一個DIY揀左西班牙蒜油八爪魚,薑汁松板豬配搭和風醬汁,飯底方面揀左白飯mix黃薑飯。首推薑汁松板豬,豬肉粒燒過,肉質嫩滑,配合薑汁烹調,十分入味。而蒜油八爪魚有咬口,加上蒜油,惹味至極。和風醬汁相當清新,比較日式的感覺,加上蔬菜及與黃薑飯拌混,整體感覺很健康,層次分明。第二個DIY揀左慢煮天多利雞,蒜油三文魚加多左一份牛油果配搭蛋黃醬汁,飯底揀左白飯糙米飯。慢煮雞胸肉也不會硬,加埋特色醬汁,帶點微微印度風的感覺,我很喜歡蒜油三文魚,令到三文魚提鮮。而醬汁也畫龍點睛,呢個蛋黃醬汁,除左蔬菜搭配,當中的菠蘿、青瓜都增加口感,菠蘿酸酸甜甜,令人十分開胃。套餐還包括溫泉蛋、味噌湯和甜
我地今次揀左兩個DIY自選加升級套餐。
套餐還包括溫泉蛋、味噌湯和甜品。味噌湯足料,有齊昆布和豆腐粒。而甜品方面是黑糖布甸,奶味好突出,質地綿滑,建議下次可以試下加套餐,感覺更完整更豐富。
夏天不妨試下清新夏威夷魚生飯,尋找驚喜。