2020-07-13
今日放假同老公兩個去大館行下,順便食埋午飯。回程時路經閣麟街,喺街口見到有間新開茶飲店「Münchies」,走近一看,原來店舖主打健康飲品。店員有禮地遞上介紹單張,逐一細看,飲品口味雖然唔算多,只有 5 大類,但每杯所含的卡路里相當低,介乎 35 至 70 之間, 就算減緊肥都可以飲,嘩!啱曬我,一於試下。飲品口味分別有:黑莓活性碳、金菊龍珠果、洛神花蘆薈、火龍果迷迭香、士多啤梨紫蘇,而茶底就有 4 款可供選擇,包括:烏龍茶、抹茶、梳打水和檸檬汁。我哋揀咗 Gooseberry Lemonade 同 Fizzy Black Charcoal 各一杯。先試下賣相黑漆漆的 Fizzy Black Charcoal ($34), 聽店員講,飲品係用左黑莓和活性碳果糖,再加入梳打水炮製而成,入口味道非常清新,帶淡淡莓味,好似飲緊汽水咁爽,夠曬解渴,很適合夏天享用。至於另一杯 Gooseberry Lemonade ($36) 就用左龍珠果和金盞花,再加入檸檬汁製作。龍珠果味道很突出,有點像芒果+百香果嘅混合體,入口酸中帶甜,配上檸檬汁,消暑又醒胃。兩杯飲品嘅卡路里都好低,前者只有 35 ca
店員有禮地遞上介紹單張,逐一細看,飲品口味雖然唔算多,只有 5 大類,但每杯所含的卡路里相當低,介乎 35 至 70 之間, 就算減緊肥都可以飲,嘩!啱曬我,一於試下。 飲品口味分別有:黑莓活性碳、金菊龍珠果、洛神花蘆薈、火龍果迷迭香、士多啤梨紫蘇,而茶底就有 4 款可供選擇,包括:烏龍茶、抹茶、梳打水和檸檬汁。
兩杯飲品嘅卡路里都好低,前者只有 35 calories,而後者亦只是 60 calories,非常適合想喝凍飲又怕胖的人,下次經過會再嚟試下其他口味。