2020-07-11
收工想食海鮮蒸氣鍋,係火炭返工嘅朋友就介紹咗我去呢間Drink 氣鍋!我地叫了每人一個Menu B ($498) ,一共九道菜。基本上成程我地都坐住等食,店員係上每道菜之後都會幫手因應嗰道菜嘅蒸煮時間而set返時間,務求蒸出食材最鮮味嘅口感!唔洗擔心自己動手會整得過生或太熟!每食完一道菜,店員就會開始上第二道菜再幫手蒸~-▪️蒸海老虎班件 蔬菜擺得好有心思,蓮藕條好少地方有得食。老虎班魚味濃,膠質豐厚,而且肉質嫩滑。▪️蒸XO瑤柱北海道扇貝 扇貝size幾大,肉質鮮嫩肥美,而且蒸完有滿滿扇貝汁鮮味,再加咗露荀以及XO醬吊味,令整體口感更豐富。▪️蒸紐西蘭托托貝拼蕃薯貝 非常鮮甜爽口,有淡淡海水味再加上貝類鮮味,唔需要點醬已經好好味!▪️堂灼安格斯牛肩胛拼露荀 安格斯牛味濃,牛醃得好入味,露荀都好爽口,唔會過硬或太軟。▪️鮮拆蟹肉海膽粉卷 呢個有驚喜!外皮薄得黎煙韌,咬落去啖啖新鮮蟹肉!而且每口蟹肉充滿蟹油,口感滿足!▪️櫻花蝦手工玫瑰花生豆腐 蒸過的硬豆腐,豆香味濃,加埋櫻花蝦,口感更提升!-▪️紫蔥栗子蒸本地新鮮雞 : 雞肉蒸得嫩滑,肉質鮮嫩,而且用栗子黎蒸雞肉都幾夾。▪️蒸青花龍蝦·半隻 龍蝦就咁
我地叫了每人一個Menu B ($498) ,一共九道菜。
唔洗擔心自己動手會整得過生或太熟!
每食完一道菜,店員就會開始上第二道菜再幫手蒸~
▪️蒸海老虎班件
▪️蒸XO瑤柱北海道扇貝
▪️蒸紐西蘭托托貝拼蕃薯貝
▪️堂灼安格斯牛肩胛拼露荀
安格斯牛味濃,牛醃得好入味,露荀都好爽口,唔會過硬或太軟。
▪️鮮拆蟹肉海膽粉卷
▪️櫻花蝦手工玫瑰花生豆腐
蒸過的硬豆腐,豆香味濃,加埋櫻花蝦,口感更提升!
▪️紫蔥栗子蒸本地新鮮雞 :
雞肉蒸得嫩滑,肉質鮮嫩,而且用栗子黎蒸雞肉都幾夾。
▪️蒸青花龍蝦·半隻
龍蝦就咁清蒸,已經非常鮮甜好味,Size都唔細咖!肉質厚實而且爽口彈牙,亦都幾容易拆起成塊龍蝦肉黎食~
▪️粟米魚肚栗子黑豚十六穀粥
食完蒸物後,最期待一定係集合咗所有海鮮同牛肉、同蔬菜精華嘅粥!
同其他蒸海鮮店唔同,呢度採用咗十六穀粥,食落更健康。食海鮮先擺入魚肚、栗子同黑豚加以烹調,令粥口感更豐富!
另外仲送咗個手工皮蛋加鮑魚~
皮蛋味濃,加入少許酸辣汁涼拌,好開胃!
鮑魚都好彈牙!
海鮮加蔬菜擺盤擺得好有心思,
每道菜嘅蔬菜配搭都唔同咖,非常igable,
而且環境都唔錯呢~好滿足的一餐!