2022-04-07 504 瀏覽
上次已經推薦過帝京新餅店Royal delights,食過翻尋味,今次試下買一個蛋糕試下。喺鬼馬蛋糕,新promotion 愛麗絲夢遊仙境系列同主打健康嘅蛋糕之間,我當然選擇咗後者。純素紅桑子朱古力撻  ($380),睇個樣完全估唔到唔算太甜而且又好食,師傅用上米粉代替麵粉,你以為蛋糕一定有好多牛奶同雞蛋之類的肥仔食材,錯了。其他食材如無糖朱古力,以果膠製成嘅濃郁紅桑子果蓉、有機無糖豆乳忌廉、仲有冇杏仁奶造嘅奶油巧克力醬,聽陣容已經知完全唔係平時嗰回事。呢個蛋糕亦都無任何麩質及添加糖分,基本上一定食得健康,就算食成個都無罪惡感,質感同平時食嘅蛋糕又真係唔大分別,喺而家識得越嚟越健康嘅潮流下,呢個絕對下次係慶祝生日嘅選擇。