2014-10-20 5975 瀏覽
係圓方覓食,點知食開Dining Concepts既餐廳都滿哂座唯有周圍再兜兩轉望望啦係Civic Square同場就發現左Grand Central:^)佢地既午餐時間都係做緊Semi-Buffet不如就試下啦:^DMenu有多款選擇Semi-Buffet由$168+10%起,包一杯飲品(檸茶呀汽水呀……除咖啡佢都有Set Menu既,有Burger、Sandwich及Pasta等環境好開揚,佢分兩層既下層係開哂全部門既,仲有室外位坐卡座、bar枱、單向位……就咁講座位都有好多款XDDD煙三文魚帶有油香,卻嚐不出膩感魚肉煙燻後帶淡香,爽口無筋,易咬易嚼調味剛好,唔會太過鹹,加上少許黑醋既酸香則更可口鯡魚肉質爽口,脂肪油份不多可惜係佢煙燻都係乾身既(其實係佢本質問題,唔關餐廳事),有少少難吞嚥凍雞胸肉冇脂肪帶,所以入口唔會話油話膩不過肉質稔軟濕潤,唔怕會乾哂水韌身難嚼:^)Zucchini清新爽口,微烤過仲有份焦香夠哂水分,食落好解膩(尤其係一邊食凍肉xd紅菜頭切成細絲,味道清新微甜我始終覺得係好重青味,但為左佢既營養價值……食啦唔好諗咁多xd酸瓜好夠味,甜中帶酸酸味唔會過激唔會乸口,

唯有周圍再兜兩轉望望啦

佢地既午餐時間都係做緊Semi-Buffet

不如就試下啦:^D
Menu有多款選擇

Semi-Buffet$168+10%起包一杯飲品(檸茶呀汽水呀……除咖啡

環境好開揚,佢分兩層既

下層係開哂全部門既,仲有室外位坐

卡座、bar枱、單向位……就咁講座位都有好多款XDDD
煙三文魚帶有油香,卻嚐不出膩感

魚肉煙燻後帶淡香,爽口無筋,易咬易嚼

調味剛好,唔會太過鹹,加上少許黑醋既酸香則更可口

鯡魚肉質爽口,脂肪油份不多

凍雞胸肉冇脂肪帶,所以入口唔會話油話膩

不過肉質稔軟濕潤,唔怕會乾哂水韌身難嚼:^)

Zucchini清新爽口,微烤過仲有份焦香

夠哂水分,食落好解膩(尤其係一邊食凍肉xd

紅菜頭切成細絲,味道清新微甜

酸瓜好夠味,甜中帶酸

酸味唔會過激唔會乸口,清新又開胃解膩
藜麥沙律中既Quinoa係國際公認既營養食品,估唔到呢度有得任食:^0000

咬落爽口,綿身卻又不會過爛,富含纖維

加上蔬菜絲既清新同醬汁既酸甜味道,感覺清爽可口,令人想一食再食

煙鴨胸肉味香濃,連皮附有厚厚脂肪層

肉質夠稔身,水分夠,唔會話好硬實而難嚼咬

芝士有兩三款選擇,自己任切

一旁仲有微烤過既麵包可以伴食,但我就咁食了xdd

煙肉沙律又冇我想像中油膩

佢用既係煙肉粒,脂肪係多架,不過感覺唔肥膩

可能係因為同爽口生菜、清甜粟米同埋酸香既醬汁拌勻,膩度大大降低:^)

南瓜塊清甜,綿軟香稔

雖然係浸住既,但唔會過份水爛

纖維都唔會老到黏附牙縫
Pizza係火腿芝士薄餅,新鮮焗製,好似係個bonus咁

Parma ham鹹香不膩,配上芝士濃香其實幾正

餅底微脆,有焗過既焦香味,同埋食落有麵粉香氣

蕃茄莎莎酸甜開胃,切成粒狀易食唔驚爆哂汁好狼狽

牛油果醬偏細滑,但我嫌佢膩左少少

如果有番d蕃茄粒爽口d,或者牛油果塊,感覺就清新d冇咁膩口

Taco有幾隻色既,薄脆,帶少許辣味

紅腰豆西芹沙律感覺清新

質感上紅腰豆既綿稔同西芹既爽脆有對比,但加埋又好配襯