2009-04-13
7/4放工後去了將軍澳中心做facial , 之後大約9:00pm,經過北京拉麵店裡面都好多人, 起初我對拉麵都不是太大興趣, 見到有菜飯的一人set dinner, 都不仿一試,有4款choices, A----上海套餐,B--和味套餐,C--柏葉結豬軟骨,D---南京牛肉套餐最後都是order 了個和味套餐, (餐飲or酸辣湯)我order了餐飲另外加$6叫了支燕麥豆漿, 都好多台式飲品&健康飲品, eg 珍珠奶茶,五穀米漿,柑桔青檸...等等, 都好多choices, 先來了碟雞絲拉皮雞絲拉皮是一個凍食的頭盤, 是一些粉皮加上了麻醬,carrot, 青瓜絲, 麻醬令到雞肉拉皮都好香, 粉皮好滑,vegetable都好fresh , 不錯!!紅米菜飯不會煮到軟硬適中, 配上新鮮的菜碎, 多食紅米又健康, 纖維又高又健康,又可以choose紫米京都滋味骨酸酸甜甜好開胃, 豬肉不會太肥or太瘦,有啲peach的sauce, 份量十足, 好好食柱花糕肉眼可見一粒粒的桂花, 個糕都晶瑩剔透, 但不是好香的桂花味, 味道一般燕麥豆漿豆味都好濃, 是"西龍傳香飯糰",健康之選, 而且是低糖食完
雞絲拉皮
紅米菜飯
京都滋味骨
柱花糕
燕麥豆漿
豆味都好濃, 是"西龍傳香飯糰",健康之選, 而且是低糖
食完之後都好滿足, 就算是一人來都可以有好多一人的套餐可選擇, 這餐廳會為客人著想, 提供多種健康的飲料&食品, 真是好開心, on diet 都不怕, 餐飲選擇多, 不會只得茶啡.....
地方好有特色, wall 是京劇花旦, 有紅紅的的枱椅&布簾,好有傳統風味
服務方面
staff 好多都是剛出來工作的女生, 她們的knowledge雖然都不是好叻, 不過她們都勇於try 去解說menu上的資料, 好好禮貌, 都好nice, 又好勤斟茶,值得讚賞