2021-07-02 1221 瀏覽
大熱天時,喺條街行到身水身汗,想話搵杯嘢飲,就見到呢一間比較有歲月痕跡嘅冰室。叫咗杯凍檸檬茶,之後見到每一枱都會叫一份西多士,一場嚟到,見到個個都食就梗係試吓啦。呢種懷舊嘅冰室通常都係冇套餐嘅,西多士同凍檸檬茶都係散叫,價錢我就唔記得,淨係影咗粉面嗰個餐牌。檸檬茶到咗再等咗一陣就有西多士食。佢係配煉奶唔係配糖膠…..um……我唔係幾鍾意食煉奶。西多士係比較軟身嗰種,唔係個面炸到好脆有一絲絲燶咗嘅雞蛋絲果隻。應該嗰件白麵包係蛋嗰度會浸得比較耐啲?吸收左比較多嘅雞蛋液,我諗係咁樣。呢一種西多士係好食過硬身嗰種,我自己覺得。但係佢又唔算話係好厚. 其實就普普通通,因為而家坊間嘅茶餐廳太多新奇有趣嘅西多士,而且好多都整得賣相又靚,味道又唔錯,可以打下卡。而呢一間係傳統嘅街坊冰室,應該都係以做熟客為主,食物中上水平,價錢就唔算平,店員親切,坐嘅環境就麻麻地。總結:路過可以試吓。~報告完畢~

檸檬茶到咗再等咗一陣就有西多士食。

佢係配煉奶唔係配糖膠…..um……我唔係幾鍾意食煉奶。
總結:路過可以試吓。
~報告完畢~