2020-12-16
今日老公要出荃新天地買嘢,久違的行街拍拖,梗係擺工唔煮飯,一心諗住撐枱腳,點知行到忘咗形,過咗6:00無堂食,正當盤旋食乜時,發現咗間馬拉麵館,叫蝦麵館,顧名思意係用蝦做主打~店舖充滿馬拉色彩,以黃白色為主,內外都具有濃厚嘅檳城風貌,以檳城秘方蝦麵見稱,除麵食外,亦有不小馬拉出品小食甜品,相對飯類較少。餐牌有散叫丶一人套餐同二人套餐,由於我樣樣都想食,所以分別叫咗一人餐同二人餐,二人餐有甜品丶飲品丶4個小食同兩款麵食,一人餐食物大同小異,但飲品或者甜品只可二選一。二人麵類分別揀咗蝦肉魷魚同海鮮麵(+$12)可自選湯底,小食就特定馬來香炸雞翼同馬來沙嗲雞髀肉串,另自選咗白胡椒肉骨油條(細)同唔香脆炸豆腐卜,外加摩摩喳喳同阿參脆多士。而一人餐麵係特定湯底,所以揀咗辣味蝦湯底嘅蝦肉肉片麵,小食就雞亦+馬拉盞通菜,甜品就係榴槤咖央多士先講蝦肉肉片,個湯有辣勁,蝦味濃郁且甜美,配摻摻(油麵+米粉),香辣鮮甜,D麵吸晒D精華。而蝦肉魷魚就跟福建滷湯底,呢個湯底應該用羹嚟形容更為貼切,用滷肉熬製,加上雞蛋絲,有D似碗仔翅嘅質感,襯爽脆嘅魷魚同鮮甜嘅蝦肉,味道又不會蓋過主角,個人喜歡呢個配搭。最後海鮮
店舖充滿馬拉色彩,以黃白色為主,內外都具有濃厚嘅檳城風貌,以檳城秘方蝦麵見稱,除麵食外,亦有不小馬拉出品小食 甜品,相對飯類較少。
餐牌有散叫丶一人套餐同二人套餐,由於我樣樣都想食,所以分別叫咗一人餐同二人餐,二人餐有 甜品丶飲品丶4個小食同兩款麵食,一人餐食物大同小異,但飲品或者甜品只可二選一。
最後海鮮麵就梗係趁咖喱喇沙湯底!海鮮有蟹柳丶大蝦丶魷魚丶魚片同埋青口,湯底少咗椰香但多咗咖喱味,但並不辣,易入口,仲有我心愛的豆腐卜,索盡湯汁
小食分別有~
馬來炸雞翼同馬來沙嗲雞批串,雞亦炸得香口,味道有D似香茅雞翼,而雞髀串就嫩滑多汁,啖啖肉。
白胡椒肉骨茶油條,肉骨茶不像平日飲開的藥膳味,味道似胡椒豬肚湯,豬肉好軟淋,用油炸鬼點嚟食又幾夾喎
馬拉盞通菜同埋五香脆炸豆腐卜,馬拉盞配通菜係絕配,夠味濃,豆腐卜炸得香脆,有五香粉點綴,每口都有"卡卡"聲~
甜品都係一D馬拉特色嘢,阿參脆多士,即羅望子醬多士,酸酸甜甜的果香,而榴槤咖央多士,榴槤味不重,帶甜味,不好榴槤者亦能挑戰,最後就係摩摩喳喳,紫椰奶+香蕉+番薯+紫薯+香芋同一D類似桃膠的東西,口感豐富,椰香奶滑。
其實我好鍾意食不同國家的美食,而正宗馬拉菜是初次品嚐,味道高質,而且外賣仲有8折優惠(除下午茶同湯品外)咁低食,實會Encore