2019-09-07
今日忙裡偷閒,決定做個偽文青,行吓PMQ。咪住,對面竟然開咗間Coffee shop,呢個brand之前每次經過IFC都大排長龍,難得仲有位坐,即刻變身做個咖啡控!呢間舖裝修以白色同木為主調,我不禁FF自己去咗東京表參道~ D staffs冇乜表情,星巴克同PCC嘅staffs仲好過佢哋,睇吓咖啡質素會唔會幫佢加返分。除咗有大路意式咖啡,仲有single origin,今次揀咗埃塞俄比亞嘅耶卡雪夫。不過有d奇怪,可能我孤陋寡聞,我揀single origin佢問我想點整,可以用嚟做意式咖啡,如果做latte嗰d咪冇晒原本隻豆嘅味囉?Any肥,Americano吖唔該。咖啡到手,聞落有陣好豐富嘅香橙味,after taste就有陣桃嘅味道,同少少朱古力味。等杯咖啡個溫度稍為下降左之後,after taste就變咗做白提子嘅味。總結就係性價比幾高,50蚊左右有杯Grande嘅signle origin,仲有大量影相位,值得一去。
Americano