2024-04-17
早兩日約左為食仔出去搵食,黎到宋王臺站搵隱世美食,輾轉入左黎呢間中東菜試下#經典鷹嘴豆醬-識我既朋友都知道我唔太鍾意食麵包,但呢個配彼得包既鷹嘴豆醬有驚喜喎,本身彼得包比較乾,所以非常掛醬,鷹嘴豆醬有加咗橄欖油,食落好creamy好滑,口味就少少甜甜地,係我呢世仔未食過既美味#香煎西班牙羊肉香腸佐零酒精紅酒汁-羊肉腸無羊既羶味,反而食到羊肉既甜味,腸衣卜卜脆,要黎襯彼得包夾住食幾得意,夾埋d洋蔥配料食就唔會乾#香煎法國雞肝-雞肝大大塊煎出黎唔會散,同埋無內臟d腥臭味,整道菜可算得係香濃可口,仲有彼得包可以繼續點鷹嘴豆醬食,下次可以試埋雞心🤤🤤#死海特色素炒飯-睇餐牌介紹,呢個炒飯應該係廚師自創,飯用既係中東既長米,偏硬,廚師加入已經炒至偏軟既腰果,杏仁粒等等材料,仲有粉絲,口感豐富#Kanafeh-最後叫左個甜品,酥皮包住甜芝士絲,初初以為係椰絲,因為好似,但呢個咬落煙韌d,雖然話係甜品,但其實唔算好甜,幾適合香港人既口味