2018-12-18 151 瀏覽
同朋友入左去大埔踩單車,夜晚就去左食金記,入左去無耐就已經開始多人排隊了,好彩早入去!呢間金記行懷舊路線,裝修都有懷舊味道!食物種類都好多元化,由鐵板、常餐,小菜,焗飯都有,總有一款岩口味!海南雞套餐 $62
第一樣係海南雞飯,有得揀油飯同白飯,要瘦就揀白飯,好開心佢比左個雞脾位我地,皮滑肉嫩,海南雞要有水準一定要見到有一層啫喱係皮同肉之間,已經係好基本,仲好入味,仲有海南雞必脩醬料,咁嘅價錢真係性價比高!仲有中式老火湯,好足料!芝麻黑糖醋骨 $58
第二樣係芝麻黑糖醋骨,外皮炸到脆卜卜,唔會好厚粉,入面好juicy,食落唔會好油,又唔會好乾,加上好惹味嘅黑糖,配飯食一流呀,好啱我嘅口味!金銀蛋肉碎浸時蔬 $52
仲叫了金銀蛋肉碎浸時蔬,食完頭兩樣肉類,有個菜中和下,均衡飲食嘛!今日個時蔬係勝瓜,平時無咩點食過,見人通常係煲湯,原來咁食都幾好食,好爽口,而且仲好入味,又有咸蛋同皮蛋吊下味。跟餐飲品
最後飲品就叫左一杯熱朱古力同蛋白杏仁茶,蛋白杏仁茶夠味得嚟又唔會好甜,仲有一粒蛋白,夠晒滋潤!
🍽金記冰室🔎大埔安慈路2號八號花園地下8號舖

海南雞套餐 $62