2012-01-27 11 瀏覽
响觀塘行完年宵, 成班人冇野做, 緊係去食糖水, 坐低傾下計, 打發下時間但係觀塘糖水舖唔係咁多, 而且好多人都係行完花市, 跟住食糖水, 所以都幾難搵到位座但係諗唔到响街角, 見到間糖水舖, 而且唔係好多人等位, 所以大家都幫襯呢間啦等左一陣終於有位, 入到去, 原來係出名食"薑汁撞奶", 但係細心再睇下餐牌, 見到有刨冰食, 仲要有三種生果配一種醬汁. 價錢都係18元,天寒地冬, 有人話不如試下冰凍感覺, 所以就叫左個芒果, 菠蘿, 椰果加士多啤利汁的刨冰食.可能真係即叫即做, 所以都等一陣先有得食,見到個食品, 嘩~~唔係一般新式糖水舖的一片片的刨冰. 原來係一粒粒碎的傳統的刨冰.而且D士多啤利汁係後加上去, 所以D刨冰好似D水晶咁, 外觀都幾特別.食落口, 有口感, 一粒粒的感覺, 生果和醬汁都不錯.可能天氣凍關係, 個刨冰唔係溶得好快, 食到尾都未溶晒.我諗如果夏天食, 可能更受歡迎,

可能真係即叫即做, 所以都等一陣先有得食,

食落口, 有口感, 一粒粒的感覺, 生果和醬汁都不錯.
可能天氣凍關係, 個刨冰唔係溶得好快, 食到尾都未溶晒.
我諗如果夏天食, 可能更受歡迎,

刨冰
2012-01-21
15 分鐘 (堂食)
刨冰