2022-01-09
新餐廳樓高兩層、座落熙來攘往的利東街上,位置好近港鐵灣仔D出口非常方便,二樓有露台、坐戶外可以飽覽整條街的華燈景色,既有氣氛又係無敵打卡靚位!除夕和朋友嚟食咗幾款食品各具特色:Takamori Drunken Wagyu Shank Noodles日本高森和牛𦟌麵>呢個麵嘅牛𦟌取自年產只有150頭的稀有高森和牛,用獺祭清酒酒渣做飼料飼養幾矜貴!餐廳職員同我講,牛𦟌以日式醬油汁烹煮1.5小時而成,見到牛肉紋理脂肪分明、入口軟腍牛肉味都幾濃,更滲出淡淡清酒醇香。個湯底都唔錯、顏色清澈鮮味,推介!Shrimp Wonton Noodles 鮮蝦雲吞麵>雲吞係人手包製、個皮透明薄身口感嫩滑,蝦仁新鮮爽脆、配搭其他餡料如豬絞肉蝦籽特,兩個字“鮮美”!麵質既爽且滑沒鹼水味,湯頭材料豐富,用蝦殼、大地魚、蝦米、豬骨、老雞和蝦籽熬足5小時而成,是碗鮮甜不過鹹的上湯,一定要留肚品嚐呢個麵Braied Pomelo Pith with Shrimp Roe Soup蝦籽柚皮>呢道功夫菜幾乎絕跡、在市面的酒樓買少見少不易食到,皆因製作工序繁複!能在這裡吃到也是個緣分。有柚子的清香和蝦
日本高森和牛𦟌麵
Shrimp Wonton Noodles
鮮蝦雲吞麵
蝦籽柚皮
>呢道功夫菜幾乎絕跡、在市面的酒樓買少見少不易食到,皆因製作工序繁複!能在這裡吃到也是個緣分。有柚子的清香和蝦籽鹹鮮、金黃色柚皮入口無渣不澀,用上金華火腿帶出鹹香,是很值得嘗試的粵菜。唯味道稍濃,建議可配淨麵進食較好
Shrimp Roe Soup with Bamboo Fugus
秘製上湯蝦子野生竹笙
>本身好鍾意食竹笙,貪佢爽口、養生又健康。這道菜用上湯煨煮、配鹹香金華火腿絲味道濃郁,自己佐麵食覺得唔錯
Yan Chim Kee Juicy Coconut Crème Brûlée
甄沾記仙椰汁焦糖燉蛋
>面頭一層薄薄的焦糖一敲即碎,每啖燉蛋都香甜幼滑,椰子味個人覺得可以加多啲
Hot Loranthus Tea with Egg
桑寄生蓮子蛋茶
>傳統的安神美顏糖水,飲得出加咗普洱茶,味道無咁澀之餘多咗茶嘅清香亦唔會過甜;蓮子口感鬆化,食埋隻蛋非常滿足
Wing Wah Allday x Moonzen South Cloud Lager
永華日常 x 門神 南雲手工啤酒
>呢杯手工啤亦加入了普洱茶,有茶香亦易入喉
Pickled Radish
酸蘿蔔
>唔好睇少呢碟小小配菜,口感爽脆咬到颯颯聲,酸香微辣很開胃,淨食或佐雲吞麵、有畫龍點睛之效!